Om Panchamkauns

Sheila Dhar beskriver oss annars bra i ”Here’s Someone I’d Like You to Meet”. Men:

Vi tror att bra och underhållande musikjournalistik kan få folk intresserade av musik, i vårt fall indisk klassisk musik.

Vi tycker att varje läsare förtjänar bättre än glosor förklädda till grundläggande musikteori.

Det enda en lekman behöver veta är att klassisk musik inte är folkmusik, sång är bättre än instrument, sitar är bättre än sarod, hinduismens panteon finns på riktigt, veenan är Saraswatis instrument på riktigt (om kopplingen mellan flöjt och Krishna tvista de lärde), sångare kompas av sarangi bättre än harmonium, fusion är confusion, och den som säger ”världsmusik” eller ”etno” kommer att arkebuseras.

Sedan tycker vi förstås också att varje lyssnare förtjänar bättre än skalor förklädda till ragor, teknik förklädd till musik, och mönster förklädda till melodi. Det är inte minst därför vi gör det.

11 reaktioner på ”Om Panchamkauns

 1. Hej.

  Otroligt roligt att läsa. Ambitiöst upplägg. Blev förvånad.

  Vilka är ni som gör detta?

  Hälsn Jonas Lundberg

  • Det säger vi inte! :)

   Men vi är avundsjuka på din hakkors-gravatar … själva fick vi den här rosa grejen som inte liknar någonting, och inte verkar det gå att ändra på heller.

   JV

 2. Det enda en lekman behöver veta är att klassisk musik inte är folkmusik, sång är bättre än instrument, sitar är bättre än sarod, hinduismens pantheon finns på riktigt, veenan är på riktigt Saraswatis instrument (om kopplingen mellan flöjt och Krishna tvista de lärde), sångare kompas av sarangi bättre än harmonium, fusion är confusion, och den som säger ”världsmusik” eller ”etno” kommer att arkebuseras.
  +1

 3. Namaskaar!

  Hur var det de sa om Bildt – big dog attitude … Nu vet man ju förstås inte vilken size dog ni är. Kul med en blogg som har förstått meningen med livet även om ni har fått det här med sarod och sitar om bakfoten. Kanske blir jag arkebuserad?

  Lägg nu märke till följande: på CDons MP3-avdelning (on demand) kostar i stort sett alla ”låtar” 9,90 kr, även om låten ifråga heter ”Shyam kalyan” och är en halvtimme lång. Här finns ett hyfsat utbud: 599 ”låtar” om man söker på panchamkauns särskilda favorit Jasraj, eller 178 ”låtar” på Vilayat Khan. Bhairavi, Shuddh Sarang, Shyam kalyan – allt ger en hyfsad mängd träffar. Alltså är det tiden och inte pengarna som bromsar även för den laglydige!

  Mange hilsen,
  A.I.

 4. I am really impressed with your writing abilities and also with the layout to your weblog. Is this a paid subject matter or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent high quality writing, it is rare to look a great blog like this one nowadays..

 5. Indisk musik har ett speciellt ljud som är mycket vackert att lyssna på. Tablas låter på ett sätt som känns som en mjuk klapp på örat, medan flöjterna förmedlar en skön harmonisk känsla. De djupa trummorna låter som ljudet av vatten under vattenytan. Det är mycket märkligt om än inte att inte fler svenskar upptäckt stilen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s