iPhone eller Android?

Annandag jul 2011: supervirtuosen Abhishek Raghurams tanpuraspelare måste stämma om mitt i kvällskonserten på Music Academy. Abhishek drar igång sin e-tanpura – och plötsligt klirrar en swarmandal, kanske för första gången någonsin på en karnatisk konsert och säkert för första gången någonsin på en karnatisk konsert på Music Academy. Publiken skrattar. Alla vet ju vad det är. Utom JV, tror en hjälpsam bänkgranne: som vänder sig till honom och förklarar att ”That’s an iPhone!

Ja, som alla andra indiska klassiska musiker använder Abhishek Raghuram Prasad Upasanis iPhone-app iTabla Pro – den enda app som gäller för tanpura och tabla. Två separata tanpuror som du kan finstämma in absurdum och en tabla som kan spela alla de där taktarterna som västerlänningar som egentligen inte lyssnar på nordindisk klassisk musik tror att nordindier använder i vilket tempo som helst ner på decimalen. Och alltså en swarmandal. Separata srutiboxar är passé: denna nordindiska app* är så bra att även sydindierna måste använda den. Och den finns bara för iPhone.

Härligt nog finns det sedan en tid tillbaka en snarlik app under namnet iTabla Pandit – även den bara för iPhone.

Vinner ingen skönhetstävling, men ni ser ju hur avancerad den är. Itabla Pandit.

Den 28 september kommer iPhone 5 till Sverige och är du tillräckligt intresserad av indisk klassisk musik för att läsa bitchiga recensioner av Anoushka Shankars skivomslag måste du alltså ha en iPhone.

Eller?

Vi har precis upptäckt att det finns en någotsånär motsvarande app till Android, Ishala.

Och vi har inte provat den! För vi har alla iPhone!

Hur ska man göra nu? Alla vill vi väl hoppa av det sjunkande skeppet Apple och köpa jättetelefoner med usla pentile-skärmar som bara på papperet har lika bra bildkvalitet. Och kanske låter det sig göras, även med ett intresse för indisk klassisk musik. Windows Phone blir det i alla fall inget av med.

RK

*) Upasani kommer från Mumbai, som producerar både nord- och sydindiska musiker av rang, åtminstone Bombay Jayashri.

5 reaktioner på ”iPhone eller Android?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s