Billboard-listan toppas av … Hamsadhwani?!

För första gången någonsin, vågar vi påstå, ligger idag två rader sydindisk Hamsadhwani högst upp på den anrika Billboard-listan, i form av ”We Are Young” – ett samarbete mellan New York-popparna Fun och Janelle Monáe i frack. Vägen dit har varit allt annat än rak.

”We Are Young” släpptes redan för ett halvår sedan och nosade på listan i december förra året. Den debuterade på plats 53, men sedan gick det bara utför. Hoppet måste ha tänds ånyo när populära musikalserien Glee plockade upp låten strax därefter – men trots att Glee-versionen klättrade ända till plats 12 på Billboard-listan gjorde det noll och intet för Funs egen försäljning.

Räddningen blev en bilreklam som visades under Superbowl i februari – reklamplatsernas reklamplats. Här fick över etthundra miljoner amerikaner (!) höra refrängen, Hamsadhwani inkluderad, och försäljningen tog fart. Snabbt hoppade ”We Are Young” från 89:e till 63:e plats, sedan till plats 41, sedan snabbt högre och högre tills den låg på tredje plats efter Adeles ”Set Fire to the Rain” och ettan ”Stronger” med Kelly Clarkson. Men efter den pallplaceringen föll ”We Are Young” tillbaka till en sjätteplats – bara för att studsa upp till ännu en tredjeplacering och nu alltså ända upp till #1.

Nu är förstås ”We Are Young” ingen ”vAtApi gaNapatim”, utan det är två rader som är Hamsadhwani – varken mer eller mindre. En ensam rad Hindolam eller Shankarabharanam skulle inte märkas (kan man ens tala om det?), men en så speficik raga som Hamsadhwani lämnar ingen karnatiker oberörd i det här sammanhanget. Refrängen:

Tonight
We are young
So let’s set the world on fire
We can burn brighter
Than the sun

– det är första raden (”Tonight”) som slår an ragan.

N|S’ P GPG

Refrängen upprepas direkt, och andra gången med mer Hamsadhwani:

N|S’ P GPG, RSRS

Rytmen i frasen förstärker det indiska intrycket:

– en frasering som verkligen sticker ut i genren, liksom fler rader i refrängen (”Than the sun”) sticker ut med sin detaljrikedom.

Hela gruppen – Jack Antonoff, Andrew Dost och Nathaniel Ruess – står som upphovsmän till detta lilla stycke Hamsadhwani, tillsammans med producenten. Och vilken slump att producenten heter Jeffrey Bhasker, son till den indiske borgmästaren Ravi Bhasker i Socorra, New Mexico.

New York Times berättar på sitt styltiga sätt hur Bhasker och Ruess träffades i baren:

Mr. Bhasker invited Mr. Ruess to his room to hear some Beyoncé tracks he had been working on. Slightly tipsy and feeling inspired, Mr. Ruess belted out the chorus for “We Are Young,” an unfinished song that had been rattling around his head.

“I was kind of blown away,” Mr. Bhasker recalled. “He sings me the song, and I immediately booked a studio for the next day.”

Det är klart. Panchamkauns har sökt både Fun och Bhasker för en kommentar, hittills utan framgång.

JV

En reaktion på ”Billboard-listan toppas av … Hamsadhwani?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s