”Europeisk” violinist lever drömmen

Nu ska det väl egentligen handla om indisk klassisk musik, men vad sjutton; fiol som fiol. Titta på den här superaudio-CD:n. Bachsonater för cembalo och fiol med Marie-Pierre Langlamet på harpa istället för klaviatur. Det låter fantastiskt – nej, det är inget larv; det går inte att läsa en rad om skivan utan att få sig till livs att dels flyttade man på Bachs tid, inte minst Bach själv, alltid om musiken för diverse instrument och dels har de bara valt ut de sonater som gick att spela på harpa rakt av, så inga skumma ”arrangemang” behövdes (och Panchamkauns ska väl inte bryta den trenden) – men titta på omslaget. Det är violinisten, Lara St John, som skrider mot oss så förföriskt i lajv-kreation där mellan kolonnerna, som har givit ut den på eget skivbolag och den här gången har hon till och med överträffat 2007 års Bachsläpp:

Ja, hon har hållit på sedan 1999 och gett ut sådana här skivor med sig själv på eget skivbolag.

Och
skivbolaget
heter
Ancalagon.

But Eärendil came, shining with white flame, and about Vingilot were gathered all the great birds of heaven and Thorondor was their captain, and there was battle in the air all the day and through a dark night of doubt. Before the rising of the sun Eärendil slew Ancalagon the Black, the mightiest of the dragon-host, and cast him from the sky; and he fell upon the towers of Thangorodrim, and they were broken in his ruin.
– JRR Tolkien: ”Of the Voyage of Eärendil and the War of Wrath”, The Silmarillion

Lara St John: världens bästa människa.

JV

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s