Anime med Saraswati: Aquarian Age – Sign for Evolution

Som vi tipsade om under rubriken Saraswati världen runt: Japan figurerar den indiska musikens gudinna i hela två olika anime-serier, Happy Seven och Aquarian Age – i sin japanska form, alltså, Benzaiten 弁才天 (mer om denna gudinna här). Happy Seven såg vi nyss och nu har vi tuggat oss igenom även Aquarian Age.

Som på alla sätt och vis är en helt annan serie än Happy Seven. Det hela handlar om tonårslosern Rumiko 留美子 och hans tråkiga rockband som kämpar för genombrottet, repande ovanför föräldrarnas konbini. Ett par manipulativa showbiz-profiler tar sig an gruppen, och förvecklingarna är av typen världens snyggaste popstjärna stjäl deras låt och får en hit med den. Inget flams och trams men heller inget som egentligen berör.

Någon gång per avsnitt får man en liten glimt av de magiska strider som diverse förvandlade tonårsflickor utkämpar i bakgrunden. För Rumikos barndomsvän Yoriko 順子, ett av bandets enda fans, är en av dem – förutbestämd att blomma ut i den stora gudinnan Benzaiten – men hon vet inte om det ännu.

Aldrig har väl en serie handlat så lite om det den faktiskt ska handla om. Animen bygger på kortspelet Aquarian Age, där man samlar och spelar ut sina magiska tjejkort mot varandra, men serien är ett platt slackerdrama och tjejkraften lyser med stor frånvaro. Inte förrän långt in i fjärde avsnittet förvandlas Yoriko till Benzaiten för första gången, och inte förrän i avsnitt åtta (av tretton!) har vi något som helst fokus på de magiska konflikterna. Först här får vi höra om de stridande fraktionerna: Arayashiki 阿羅耶識 som använder asiatisk magi, Wiz-dom som använder europeisk och de pälsklädda monstren i ”Darklore” har slagits sedan tidernas begynnelse (om vad?) och ingen vet längre varför. De senaste åren har två nya grupperingar lagt sig i: EGO (Evolutionary Girls Organization) som tror sig vara nästa steg i människans evolution, och rymdvarelserna i ”Eraser”. Till råga på allt har så kallade ”mindbreakers” givit sig in i leken: varje mindbreaker agerar ensam och hans enda superkraft är att ta kontroll över de andra stridande.

Yoriko som Benzaiten skulle blivit Arayashikis nya ledare, men om hon istället visat sig ta Saraswatis väg skulle hon hamnat i Darklore. Och tänka sig, just som hon vaknade till sina Benzaiten-krafter kom en mindbreaker och förvred henne till Saraswati.

Förstås är den tråkige Rumiko också en sådan mindbreaker, som nu får försöka ställa saker och ting tillrätta.

Spelet kan börja – men det är ju bara fem avsnitt kvar! Och då har vare sig EGO eller Wiz-Dom synts till, och ingen Eraser har givit sig tillkänna mer än som showbiz-slem. (Vi tror inte ens att serien egentligen förklarar vilka som är Erasers och vilka som är EGO.)

Så gör man förstås inte en anime och Aquarian Age: Sign for Evolution är en dålig serie. Men om man bara ser till behandlingen av gudinnan slår den Happy Seven med hästlängder. Här är hon Maha Saraswati fullt ut och inte bara Benzaiten, och istället för olidligt våp är hon en fruktansvärd kraft. Metafysiskt är Hon seriens självklara huvudperson; metafysiskt kretsar allt kring Henne.

Det gör det dock inte de facto, utan mest kring detta ointressanta rockband. Och även om hon slår Happy Sevens odugliga bimbo med hästlängder har hon begåvats med stora ormar (!?), och man kan ju lugnt säga att hon inte precis framför någon indisk klassisk musik, så det räcker inte till mer än två stjärnor. Det japanska försöket att måla indiska Saraswati som den inhemska efterapningens onda tvilling faller inte heller i god jord.

Aquarian Age är som sagt mer än bara denna serie på 13 avsnitt. I botten finns ett relativt stort kortspel och runt detta finns även spinoffmangan Aquarian Age: Juvenile Orion オリオンの少年 (här fanns planer fanns på en spelfilm, men verkar ha skrinlagts) och OVA:n Aquarian Age: The Movie. Saraswati är inte med i någon av dem och Panchamkauns måste tyvärr lämna den japanska populärkulturen för den här gången, kanske för alltid.

Det gör vi med en bild på Saraswati/Benzaiten som hon tedde sig i själva spelet:

Tänk att så vackra illustrationer kan layoutas på så fula kort.

Anime: Aquarian Age アクエリアンエイジ: Sign for Evolution. Regi: Ohashu Yoshimitsu 大橋 誉志光. Manus: Soma Kazuhiko 相馬 和彦. Studio: Broccoli 株式会社ブロッコリー, Madhouse 株式会社 マッドハウス. 13 avsnitt, 2002. Label: Victor VIBF-114–120 (7 DVD)

■ ■

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s