Manose: Suskera – Solo Bamboo Flute

Album: Suskera – Solo Bamboo Flute. Bansuri: Manose Singh. Label: Garuda Records (2002). Innehåll: Yaman, Jog, Bageshree

“While the roots of these ragas lie in the classical North Indian tradition, this playing does not adhere to any specific gharana or aesthetic. Manose plays each piece according to what is in his heart. His experience in a variety of genres, such as jazz, and bluegrass, has also colored his understanding and expression. The results are profound, unique and very beautiful – quite different than the traditional blend of sitar, tabla, and tanpura.”
– Massage Magazine

“For those interested in slower, gentler, but still refreshing musical accompaniment for a workout, meditation, or massage – or purely for one’s own enjoyment – Suskera provides supremely enjoyable renditions of these classical Indian melodies.”
– Mysteries Magazine

“For anyone who loves the sound of the flute, this CD will give you deep satisfaction … Suskera means ‘the sigh’ and that is what you will do when the flute of Manose touches your heart.”
– Natural Beauty & Health

Jaha, nu när vi citerat tre recensioner, av en flöjtskiva, av en ung nepales utan direkt stamtavla, från Massage Magazine (!), Mysteries Magazine (?) och Natural Beauty & Health (!?) tror ni förstås att ni vet vad som komma skall. Vi står i begrepp att göra oss lustiga över kreti och pleti, massörer och flummare, som dristar sig till att försöka recensera den indiska klassiska musik som bara Panchamkauns förstår!

Men så är det inte alls. Det här är citat som används i marknadsföringsmaterialet och vi återger dem här för att vi i stort sett håller med.

Suskera bjuder verkligen, som Mysteries Magazine skriver, på ”slower, gentler” flöjtism. Här finns bara alap, så precis som Massage Magazine skriver är det ”quite different than the traditional blend of sitar, tabla and tanpura” (argumentvurpan att blanda in sitar får man helt enkelt tänka bort) och en skiva med enbart alap är ju faktiskt ”unique”. Massage Magazine har också rätt i att Manose tar ut svängarna ragadariskt. Han är upplärd av någon som studerat med Bismillah Khan (!) men är även ”världsmusiker” som gjort fusion med allt från Nepals rockelit till Deva Premal: riktiga purister har inget att hämta här men är man däremot säker i sin egen ragadari (Yaman, Jog, Bageshree – ingen rocket science direkt!) är det bara roligt att höra Manose gå loss.

Som Natural Beauty & Health skriver, ”for anyone who loves the sound of the flute”. Här blir det på ytan knepigare. Vi brukar ju säga att vi ”inte gillar flöjt”. Men det gäller i första hand den mer pipiga sydindiska flöjten – i nordindisk musik är det vi ogillar hur flöjten används. För inget annat instrument är väl så mycket mer lämpat för alap än för jor-jhalla och gat! Ändå ska även flöjten hela tiden passas in i mallen, som en rund kloss i ett fyrkantigt hål.

För i alap tycker vi ju om bansuri. Vi ”love the sound of the flute”! Suck! Manoses flöjt har rört våra hjärtan.

Okej, skivan är inte hur bra som helst. Varje alap slutar mitt i – han liksom bara slutar spela – istället för att bringas till någon musikalisk avslutning; allt han tar sig för på jakt efter gränserna är inte av godo; och stora delar av Jog är faktiskt riktigt tveksam, som så vanligt med Jog. (Hur kan den vara så populär?)

Men om ni någon gång velat göra allt det där som folk förutsätter att ni gör när ni lyssnar på indisk klassisk musik – släcka ner, tända ljus, tända rökelse och sitta på kuddar och vara harmoniska – då har ni med Suskara för en gångs skull chansen. Vem vill sitta på kuddar och titta på en ljuslåga till Vilayat Khan i 120 kilometer i timmen? Till Kumar Gandharva? Till GNB?

Det går med dhrupad, till en viss gräns. Hos Zia Mohiuddin Dagar och Bahauddin Dagar går det ibland hela skivan igenom. En eller annan perifer figur har väl också gjort en skiva där det går. Nu har Manose, från Nepal, gjort en till. Nio år senare är det fortfarande hans enda klassiska skiva. Några stjärnor är den allt värd, även om det inte är fyra eller fem!

JV

En reaktion på ”Manose: Suskera – Solo Bamboo Flute

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s