Månadens foto, oktober 2011

En kanadensiska omdöpt till Shree Rani Madalsa sjunger en Meera-bhajan i Miraj 1987.

På tabla hennes guru Chandrakant Kapileshwari, son till Balakrishnabuwa Kapileshwari – en elev till självaste Abdul Karim Khan. Idag är Madalsa förstås en gammal fusionhippie, de ska alla den vägen vandra verkar det som, men det är ett fint foto. Tydligen ur lokaltidningen.

I samband med detta har vi lyssnat på en av gurun Chandrakants få inspelningar: Chandrakant heter den, från 1983. Och det visar sig att gurun är en smörsångare av nästan västerländska proportioner. Han tar sig an Abhogi Kanada med äkta vibrato: håller långa toner raka ett par sekunder och låter dem sedan vibrera mer och mer. Det är vi inte vana vid från indisk klassisk musik. Det lilla vi hört av fadern, den store men tyvärr inte idag berömde Balakrishnabuwa Kapileshwari, visar att han inte alls använde vibrato på det här sättet, utan istället specialiserade sig på att framkalla effekter med gamaka. Kanske är det verkligen ett medvetet occidentaliserande av Chandrakant, för han tycks ha sett det som sin uppgift att göra för indisk sångkonst vad Ravi Shankar gjorde för sitaren. Vad det lider drabbas dock även snabba passager, och då går tanken inte till västerländsk smörsång.

Hur som helst är det alltid skönt att höra en skiva där sångaren inte ackompanjeras, annat än på tabla (och kanske, som här, swarmandal). Vi ska hädanefter lyssna på mer Kirana som är Kirana och inte Bhimsen Joshi.

Album: Chandrakant. Sång: Chandrakant Kapileshwari. Tabla: Amrit Pal Jabbal. Label: Forever One Productions (egen etikett). Innehåll: Abhogi Kanada (ektal ”Banara Rangileko”, teental ”Kaise Guna Gaoon Tero”), Hamsadhwani (drut teental ”Rangilo Mahi Sajanava”), Jogiya (abhang ”Nishidini Deva Abhanga Rangawa”)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s