Laxman Krishnarao Pandit, Iqbal Ahmed Khan i Delhi

Förra året stod Delhi värd för samväldesspelen och ville då visa sig från sin bästa sida med en klassisk musikfestival. Man lade manken till: Shivkumar Sharma öppnade, följd av Rajan & Sajan Mishra; Debu Chaudhuri; Sudha Raghunathan; Ram Narayan; bröderna Gundecha; Bhajan Sopori; Shuhjaat Khan; Rashid Mustafa (tabla, brorson till Thirakwa); Aruna Sairam; Hariprasad; Ajay Chakraborty och Viswha Mohan Bhatt. Puh. Bakom festivalen stod förresten gamla Panchamkaunsbekanta Sheila Dikshit.

Det gick så bra att i år blev det favorit i repris. Startfältet var ett annat – Parween Sultana, Brij Narayan, Ulhas Kashalkar, Kalapini Komkali (Kumar Gandharvas dotter), Nishat Khan, någon flöjt-santoor-jugalbandi, Rashid Khan, och som avslutning Jasraj. Men näst sist sjöng Laxman Krishnarao Pandit (det skulle man ha hört!) och öppnade gjorde Delhis egen Iqbal Ahmed Khan i jugalbandi med Ali Ahmed Hussain på shehnai. En respektabel sång-och-instrument-jugalbandi, så långt vi kunnat höra, närmare bestämt en halvtimmeslång alap.

Det faller en sten från vårt hjärta när LK Pandit sjunger på en festival med så här hög profil, för han verkar gravt undervärderad och vi har bara kunnat få tag på en enda skiva med honom. Hans dotter har fler skivor ute. (Ska det vara så?)

Iqbal Ahmed Khan har vi inte skrivit om på Panchamkauns, så ni vet inte att han är en riktig favorit. För länge sedan gavs han ut på Makar Records sjungande Asavari; i år kom en T Series-skiva som heter Anand Shree där han sjunger ”a very very rare raga of Hindustani classical music”.*†  Gissningsvis heter denna också Anand Shree. Vi ber att få återkomma.

Under tiden kan ni läsa mer om musikfestivalen i Delhi på khyaliya.wordpress.com!

VK

*) Där var vi snälla. I verkligheten står det ”Rare Gaaga”.

†) Vi gillar det, förresten – ”rare ragas” har man ju hört till leda nu; det är dags för lite ”very very rare ragas”!

4 reaktioner på ”Laxman Krishnarao Pandit, Iqbal Ahmed Khan i Delhi

  1. I swear to God almighty, I was discussing this with my mother just a while ago and I’ve been thinking about Pandit LK Pandit ji since then. It bring tears to my eyes man. Kya Tappe gaaye hain unhone, Tap-Khayal, Tap-Tarana, Tappe ang ki Thumri aur pata nahin kya kya! Honestly, I wanted to listen to Pandit LK Pandit more than Pandit Jasraj because I had heard Pandit Jasraj live once already. Hadn’t heard Pandit LK Pandit before live. I had only heard his audio recordings and watched a few videos earlier. Unka ‘Bahaar’ mujhe bahut pasand aaya. He is under-appreciated. And moreover, he is under-rated. And I agree with all humility that Panditji should be heard more and more. I love his style.

    And about Ustad Iqbal Ahmed Khan; he is also highly under-rated as a classical vocalist. He is the Khalifa of Dilli Gharara which had great vocalists of the likes of Ustad Chand Khan and Ustad Nasir Ahmed Khan. The day you listen to Ustad Iqbal Ahmed Khan live, you’ll feel the magic. I mean, he really does things that only a very very sensitive microphone can catch. It’s lightening fast. Do have a good listen to the Tarana in Madhyalaya Jhaptaal in Chandrakauns in his new album. I’m sure you have the recordings with you!

    Regards,

    Kovid Rathee

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s