Asad Ali Khan: 1934–2011

Idag tar vi farväl av en av Indiens bästa instrumentalister: ustad Asad Ali Khan, Khandarbani-beenkar. Och faktiskt lämnar han efter sig en av världens bästa skivor: Raga Jaijaivanti på Nimbus Records. Mer då?

Det är bara bokstavligt talat som Rudra-veenan är ett stort instrument. Om den någonsin varit populär var det många mansåldrar sedan. I modern, inspelad tid har den faktiskt bara haft två exponenter av rang: först Zia Mohiuddin Dagar och Asad Ali, sedan Asad Ali och Zias son Bahauddin. Visst finns det fler, många fler – sajter som Rudraveena.org och Rudravina.com listar den ena mer kufisk och okänd än den andra – men de har legat så långt efter de två stora att det här inte kan vara mycket mer än tredje gången de nämns i samma andetag.

Bahauddin Dagar, den ende kvarvarande, är född 1970. Med indisk-klassiska mått mätt är han fortfarande ung: just nu, säger ryktet, vill han helst inte spela in för att han, 40 år fyllda, håller på att hitta sin egen stil. Asad Ali tillhörde hans föräldrars generation och beklagade sig i intervju efter intervju över bristen på återväxt. ”By the grace of God, I have five disciples today – four foreign, and one Indian. I would be very happy if even one of them emerges as a competent performer”, sade han i CD-häftet till sin inspelning för India Archive.

Indiern heter Bikramjit Das och senast vi hörde talas om honom var 2008, när han uppträdde i New Delhi. Utlänningarna har vi hört ännu mindre om, och det bådar ju inget vidare. Men titta igen på bilden ovan – där är ju Zaki Haider. Han var inte med när lärjungarna räknades, men inte för att han inte fanns utan förstås för att han är utom tävlan. Var är han idag?

Zaki Haider är mästarens son (ibland kallad ”nevö” och kanske adopterad). Att han lärts upp som arvtagare är ingen hemlighet, även om man kan få det intrycket av den nästan totala avsaknaden på rapportering. Asad Ali Khan lämnar förstås efter sig inte bara en av världens bästa skivor utan också en stor, stor saknad – men även ett tomrum som Zaki Haider kanske kommer att försöka fylla. Vi håller sannerligen tummarna för att han ska bli mer än bara ännu en beenkar som det är kul att också ha kommit över en udda inspelning med … men att Indiens samlade journalistkår tillsammans med Asad Ali gjort så mycket för att måla upp honom själv som traditionens siste, det oroar.

VK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s