Ett trendbrott inom stavning

Foto: Molley Riley ♥ Reuters

275 hardcore-nördar invaderade Washington DC förra veckan, när 84:e upplagan av Amerikas obegripliga stavningstävling Scripps National Spelling Bee gick av stapeln, eller vad det heter. Och som vanligt vann en indiska – ja, som vanligt vann en indiska som också spelar fiol. Det händer snart sagt varje år, som Panchamkauns tidigare konstaterat i ett stort retrospektiv. Men årets seger är något av ett trendbrott.

Sukanya Roy, 14, från Newton Ransom (vilket ortsnamn!) i Pennsylvania, som vann med ”cymotrichous”, spelar nämligen inte karnatisk fiol utan europeisk, i orkester. Vad i h–e?!

Över huvud taget var det ont om karnatiker i årets final. Det närmaste vi kommer är delade trean Arvind Mahankali (11 år) som åtminstone är rasika och klassiska dansösen Dhivya Murugan (10) på delad sjätteplats, synd att man inte uppskattar dans. Men vilket startfält i övrigt: Tvåan Laura Newcombe (12) slits mellan manga, Twilight och simning; rasikan Arvind är monolog-entusiast (!!!) och Joanna Ye (14), som han delar tredjeplatsen med, spelar – håll i öronen – jazz. Femman Dakota Jones (14) är scout och tävlar även i matte.

Veronica Penny (13) på delad sjätteplats är pilot (förstås!) och har två gånger vunnit den typiska amerikanska tävlingen där man ska gissa hur många karameller som ryms i en burk – men hennes stora intresse (större till och med än geocachning) är att läsa morgontidningar. Sjätteplatsen delas även av Sriram Hathawar (11), ett stolpskott, som spelar oboe och ”sanskrit-hymner på piano” (Till hans långa lista på förmildrande egenskaper kan räknas att han åker skidor och skridskor, simmar och spelar baseball, basket och tennis. Vilken atlet!), och med Mashad Arora (14) som även tävlar i både matematik och poesi samt bygger robotar och vätedrivna bilar när andan faller på.

Nu är vi nere på den lika delade tiondeplatsen, där Lily Jordan (14) är hockeymålvakt (va!?), Nabeel Rahman (13) löser Rubiks kub och är olympisk mästare i matematik, Samuel Estep (13) är finalens ende gamer och programmerare och bor i ett solcellsdrivet hus – och Prakash Mishra, slutligen, vid 13 års ålder redan har skrivit flera romaner. Såvitt vi vet är mästerverken inte utgivna men färgen på prosan lär inte vara att ta miste på.

Men ont, som sagt, om karnatiker. Är det slutet för vår bevakning av denna sport?

Hell, no! Vi kickar ut en eller annan ”obscure dothead” ur CD-spelaren och sätter på Mozartsonaterna med Hilary Hahn och Natalie Zhu. We are excited about this new era of spelling!

VK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s