Världens dyraste tablaskiva

Album: Solo Tabla Recital. Tabla: Shahbaz Hussain. Lehra: Ilyas Khan, sarangi. Label: Newcastle University. Innehåll: 2 × teental, chartal ki sawari.

■ ■ ■

År 2005, för att få upp kvaliteten på landets akademiska utbildning, drog Higher Education Funding Council for England igång ett jätteinitiativ där man upprättade 74 ”centers for excellence in teaching and learning” (CETL) och pumpade in sammanlagt 315 miljoner pund i dem som femåriga projekt.

Nu när vi skriver 2011 står vi äntligen med facit: de här 315 pundmiljonerna – 3,3 miljarder svenska kronor i dagens penningvärde – resulterade inte i fler än två indisk-klassiska CD-skivor. Det var CETL:et för ”music and inclusivity” vid Newcastle-universitetet som fick ut en med Bhimsen Joshi-eleven Vijay Rajput, Twilight Raags of North India, samt Solo Tabla Recital med Shahbaz Hussain. Den senare har vi lyssnat på idag.

Tablavecka på Panchamkauns, alltså, om någon hade missat det. Vi undersöker om man över huvud taget kan lyssna på obegripligt tablasolo när man inte själv spelar tabla. Och det är inte första gången. I flera dagar har vi nu lyssnat på bara tablasolo (vi spelar ju inte de här skivorna bara en gång!), och när vi hörde Shahbaz Hussain trodde vi för ett ögonblick att vi hade vant oss.

För i mångt och mycket är Solo Tabla Recital, ur lekmannens synvinkel, samma skiva som The Majestic Tabla of Swapan Chaudhurisom vi skrev om förra året – tre eller fyra spår utan indelning, markering eller förklaring av kompositionerna, oantastlig sarangilehra och ingen livligt påhejande publik som ger extra atmosfär. Ändå dömde vi den gången ut The Majestic Tabla för att den inte erbjöd tillräcklig ingång, och liknade Swapan vid ”en maskin” som bara smattrar på outtröttligt och ogenomskinligt, medan vi tyckte dagens skiva var riktigt bra och att ingen ingång behövdes.

Så vi grävde upp The Majestic Tabla igen för observation. Och det är faktiskt stor skillnad. Swapan hinner med att spela betydligt mer tabla än Shahbaz Hussain och det är inte bara för att hans skiva är 20 minuter längre – han proppar den full med virtuositet. För studenten och konnässören är det säkert att föredra men för den vanlige lyssnaren erbjuder Solo Tabla Recital en större musikupplevelse. Och alltså inte bara för att den är 20 minuter kortare.

Vem är då denne Shahbaz Hussain, som lyckats göra en bättre tablaskiva åtminstone för slölyssnaren än självaste Swapan Chaudhuri? Inte vem som helst, förstås. Han är engelsman, baserad i Rochdale, född 1979 och upplärd av Faiyaz Khan (Delhi), Shaukat Hussain (Punjab) och Zakir Hussains illustre pappa, Alla Rakha. Han kompar de flesta, han gjordes till hedersmedborgare i Lahore på All-Pakistan Music Conference 2008 – kort sagt, han är en av sin generations största. En vitt och brett erkänd traditionalist som alltid sätter repertoar före showmanship. Och vi hade aldrig hört talas om honom. Det här har vi googlat ihop på fem minuter.

Men vi är å andra sidan inga större tablalyssnare. Nu verkar Shahbaz Hussain ha blivit helt knäpp och satt ihop en fusion-grupp med bland annat John Ball på santoor, men på Solo Tabla Recital var han i sitt esse. Kanske är det utbildningssammanhanget som gör att han spelar så lugnt och nästan demonstrerande, men i allra största delen av skivan är det musikalisk tabla med gudabenådad ton i ett tempo som går att hänga med i och mer begär vi faktiskt inte, även om det låter så ibland. I alla fall inte när det spelas till Ilyas Khans sarangi. Blir det fler tablaveckor i framtiden hoppas vi att det finns fler skivor som den här: en transcendental musikupplevelse, fast på tabla. Sämre har man spenderat 1,65 miljarder skattekronor.

RK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s