Maa Durga: 29 minuter

AlbumDeep ki jyot jare re. Sång: Kumar Gandharva. Harmonium, tabla: ? Label: Venus Special VCDSP-315. Innehåll: Durga, Adana, Dhan Basanti + ytterligare något udda som inte står listat

■ ■ ■

Som av en slump har vi sparat det mest lovande till sist i vårt oplanerade Durgatema: Kumar Gandharva, 29 minuter, på Venus Records Deep ki jyot jare re (släppt 2005). Kumar Gandharva är mest lovande av tre skäl.

För det första hans särpräglade sångstil. Kumar var handikappad och hade blivit av med ena lungan, så han kunde inte sjunga de långa fraser som takt och ton kräver i khyal. Istället sjöng han korta, upphackade fraser med långa pauser (han är den indiska musiker som bäst utnyttjat anahata nAda) – sjöng mindre än alla andra, vilket ju borde passa en liten raga.

För det andra ställde detta honom i viss mån utanför traditionen. För många var han en favorit och inte minst en frisk fläkt, men för andra var han bara en handikappad som envisades med att göra våld. Och har man i någon mån hamnat utanför traditionen är det lättare att pröva nya vägar. Kumar blev en experimentatör, och det passar ju bra när ragan i våra öron har utrymme för förbättring.

För det tredje är Kumar Gandharva helt enkelt den bästa musiker som oss veterligt tagit sig an Durga i någon större omfattning, med ganska god marginal.

Vilka galet fula omslag man ibland tvingas visa upp

Och vi hade rätt! Jämfört med allt annat vi hört är Kumars insjungning en fullträff. Han sjunger kanske inte så mycket mindre än en vanlig sångare alla gånger men nog gör det skillnad. När andra upprepar sig och nöter småfraser i ragan är det störande, men Kumar är vi vana att höra på det sättet; det är så han bygger spänning. Han är van att sjunga med små medel och fastnar aldrig i direkta dumheter som till och med en gigant som Hariprasad Chaurasia gjorde i denna svåra raga.

Och för att hålla det intressant har han bestämt sig för att Durgas madhyam går att böja neråt, nästan ända ner till komal gandhar. Och vi är ju ändå inte precis galna i denna raga, så varför inte? Det blev inte sämre.

Efter en av Lalith Raos mindre lyckade insatser, efter två försök av Hariprasad Chaurasia och efter att RK recenserat santoor på Panchamkauns framstår Deep ki jyot jare re som en riktigt, riktigt bra skiva. Vi tror att den kan behöva sättas i perspektiv, så vi ger den tre stjärnor – det som inte är Durga är ojämnt och oslipat, och det som är Durga är ju i alla fall Durga – men det är tre starka stjärnor. Just nu känns det som att vi hellre vill höra Kumar Gandharva sjunga telefonkatalogen än att höra någon annan framföra Durga. Är det sångaren och inte ragan? Vi vet inte. Det var ju i alla fall Durga han sjöng.

JV

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s