Biswajit Roy Chowdhury

Album: Sarod. Sarod: Biswajit Roy Chowdhury. Tabla: Rama Kant. Hot Club Records HCRCD 76 (Kafi Kanada, Sampurna Malkauns)

■ ■ ■ (■)

This is the business”, sade den engelske skivbolagsdirektören om Tejendra Narayan Majumdar. Och det är möjligt att Majumdar gör mer business, bokstavligt talat, än Biswajit Roy Chowdhury. Men denne är i så fall ”the pleasure”. Och bildligt talat är det nog ändå det här som är ”the business”.

Skivan är inspelad i Norge. Biswajit Roy Chowdhury är såklart inte släkt med Subroto Roy Chowdhury, och han har studerat – CD-häftet är lite otydligt – med båda sarodskolorna samt med Mallikarjun Mansur. I Kafi Kanada spelar han mycket riktigt ”lA’i re mada piyA”, ett gammalt slagnummer från Mallikarjun, och han gör det bra. Han kommer in obegripligt från alap, men det är också det enda misstaget. TAnbazin är betydligt skönare för örat och mer musikalisk än Buddhadev Dasguptas och Amjad Alis.

Alap spelar han verkligen bra, och bra även i madhya och drut, fast han har den egenheten och nackdelen att han spelar en jhalla i slutet på varje tempo. Mer än ”nödvändigt”? Det drar så klart ner betyget – frågan är om det är från fem till fyra eller från fyra till tre.

Efterforskningar har visat att Biswajit Roy Chowdhury är en sådan där artist som håller strikt på form och klassicism, och kanske därför är ganska okänd. Ändå tycker vi det kunde behövas ännu mer: man önskar att folk bara kunde spela i vilambit. Nu för tiden är han en gråhårig gentleman av Amjad Ali-snitt, vackert ljussatt i skräddarsytt siden. I CD-häftet 1991 satt han i studion i Oslo med uppknäppt, randig skjorta, jeans med AD-vik och 24 timmars skäggstubb och blinkade med ena ögat mot kameran.

JV

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s