Höstens snackis: Manindralal Sengupta

Nu när RK precis påmint om insomnade aghragharana.com (idag finns en annan sajt på den adressen) där man bland annat kunde höra Shafi Ahmed Khan sjunga Jog, vill vi ta tillfället i akt att påminna om en annan Agrasajt där man verkligen kan lyssna på musik: alaap-agragharana.com. Ägnad åt okände Manindralal Sengupta (död 1982):

It is almost futile to try to earn recognition for the music of an unknown musician almost thirty years after his death, particularly when the recordings are not of professional quality. But this man and his music were so special that it was an honour to make this almost foolish attempt.

Mytologin är komplett kring denne pandit du aldrig hört talas om om du inte bodde i Calcutta för ett halvsekel sedan. Han ställer upp i en musiktävling, blir förgiftad av en konkurrent – och vinner ändå. Upplärd av Tasadduq Hussain men refuserad av All-India Radio drar han sig tillbaka från världen och bara övar* tolv till fjorton timmar om dagen: sjunger aldrig offentligt, utan bara som personlig gudstjänst. Som förbålt är samtliga inspelningar från de sista månaderna i livet, då cancern reducerat honom till en skugga av sitt forna jag. Och så hade han korsbefruktat sin Agra med ”the rare emotionalism of a very old and forgotten style, that probably had its roots in Banaras”.

För Sengupta var sång lika med alap. Agra-skolans alapchari är ju den mest berömda, rena dhrupadkonsterna, och vi har skrivit en smula om den förut: Sharafat Hussain finns på skiva med en 50-minutersalap i Savani (i skrivande stund har vi lyckats hålla fingrarna borta från Lalith Raos långa Darbari, men det är väl bara en tidsfråga, när omslaget ser ut så här). Nå, på alaap-agragharana.com hittar du 20 minuter i Puriya,  37 minuter alap och dhrupad i Malkauns, 29 minuter alap och dhrupad i Darbari, 36 minuter i Megh Malhar, 25 minuter i Todi (avklippt mitt i) och 42 minuter i Jaunpuri.

För ovanlighetens skull tänkte Panchamkauns inte ta ställning till musiken den här gången, eller rättare sagt berättar vi inte vilken ställning vi har tagit. Lyssna själva på alaap-agragharana.com – titta på refuseringsbrevet från AIR, och lyssna.

VK

*) Sengupta brukade öva på morgnarna stående upp till halsen i vatten. Uppenbarligen besläktat med qigong under vattenfall och så vidare – samma fysiologiska reaktion i kroppen man vill åt, samma saker som går igen i snart sagt all kroppslig träning i hela Asien, från karate till kalligrafi till yoga, uppenbarligen även röstyoga.

Och precis som alla de här andra disciplinerna mest utövas i meningslös imitation, där oinvigda stretchar eller viftar med armarna i slow motion utan att ha en aning om vad de egentligen ska hålla på med – och så har folk mage att skratta åt Söderhavets lastkulter! – verkar även detta vattendoppande ha spritt sig till lyssnare, som torde ha föga nytta av det. I Sheila Dhars There’s Someone I’d Like You to Meet rekommenderar Pran Nath att man lyssnar på Malkauns vadande i rinnande vatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s