Varning för tigern

tiger

Album: Stalwarts – Vintage Recordings of Masters. Sång: Tiger Varadachari. Fiol, mrdangam: ? Label: Rajalakshmi Audio. Innehåll: 11 spår från 5 till 17 minuter på en dubbel-CD.

”Den indiska tigern är ett ädelt djur, som inte äter upp hela familjer!” röt dåvarande ambassadören Sushil Dubey 1998, när skämtpopparen Dr Bombay – en dansk i turban – underhöll Sveriges åtta­åringar med storverk som ”SOS! The Tiger Took My Family”. Sanji Tandan, indiern som hittat på konceptet, måste ha skakat på huvudet. Det vet väl varenda människa att man ska akta sig för tigrar!

Så håll er undan nu när Rajalakshmi Audio ger ut en CD med självaste Tiger Varadachari, som vi trodde var helt oinspelad, men inskriven i historieböckerna som guru till kultsångaren MD Ramanathan. Det är det sämsta vi hört. Tiger sjunger ofattbart dåligt, och det gamla ljudet är tillräckligt bra för att avslöja varenda miss. Att här finns bara missar. Den egendomliga sång­stilen med alldeles för stora gamaka (Tiger var säkert gammal och darrig här, han dog ju på 50-talet) som bara förstärker intrycket att varenda ton är falsk. Säkert hade Tiger kunskap och idéer som hette duga, och vi trodde aldrig att vi skulle höra falsksång av en sådan grad att den hindrade oss från att höra det underliggande musikaliska budskapet men nu har det hänt.

Så här dålig kan inte en legendar ha varit. På diverse forum är konspirationsteoretikerna redan igång. Det var fler än vi som trodde att Tiger var helt oinspelad. Var kommer de här inspelningarna ifrån? Är det i själva verket något annat, som Rajalakshmi ger ut för att svärta ner Tigers minne, eftersom de i stället är lierade med studenter till rivaliserande … ja, ni hör själva. Fast man börjar ju undra.

RK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s