Samtidigt, i Nya Zeeland

I världens mest rasistiska land*, Nya Zeeland, har morgonsoffledaren Paul Henry precis fått sparken efter att först ha sågat generalguvernör sir Anand Satyanand, och sedan gjort sig rolig över Delhis premiärminister Sheila Dikshit. Satyanand för att han över huvud taget var indier (han är allså guvernör i Nya Zeeland, inte i Indien), och Dikshit förstås för att hon heter Dikshit. Under en pinsam direktsändning upprepade han såväl ”dipshit” som ”dickshit” med skabrösa variationer gång på gång, skrattande så ögonen tårades, långt efter att alla andra slutat att ens försöka le.

Bra TV, tyckte TVNZ och lade upp klippet på webben. Hus i helvete.

BOVEN I DRAMAT. Paul Henry, rasist och närmast overkligt plump, här möjligtvis gripen av studens allvar?

Nu har vi en teori om varför en nyazeeländare tycker att det här är mycket roligare än ni och vi, utöver att han helt enkelt är en idiot. Vi, som talar fler än ett språk, har fullständigt internaliserat konceptet att en uppsättning språkljud betyder olika saker på olika språk. En svensk kan lyssna på Kiss-skivor dagarna i ända utan att en enda gång reflektera över att namnet betyder något annat på svenska; han måste aktivt påminna sig själv om detta. En nyazeeländare som bara talar engelska har ingenting motsvarande. För honom är allt – undermedvetet, så klart – i första hand engelska. Han tänker ”dickshit” varje gång han hör ”Dikshit”, i kontrast till rockern ovan.

Paul Henry var dock hur som helst en idiot också; till exempel kallade han namnet ”so appropriate, because she’s Indian”. Vi har egentligen ingen aning om vad han menar, men det känns som att det måste vara mer än bara att indier brukar ha indiska namn. Dessutom – Sheila Dikshit är född 1938. Ställd inför 72-årig tant tänker Paul Henry på kuk i arslet.

* * *

SKITSNYGG. Madhuri Dixit, Bollywoodstjärna, får sin släng av sleven.

Engelska och nyazeeländska media som bevakar skandalen har varit noga med att påpeka att egentligen uttalas det /dixit/. Fast det gör det inte. Egentligen uttalas det verkligen /dickshit/ – eller gjorde i alla fall innan alla lärde sig engelska, och gör allt som oftast i Indien även idag. När det begav sig blev Balwant Dixit på rec.music.indian.classical kallad ”dickshit” av anonyma indiska sockpuppets, Madhuri Dixit kallades för ”Madhuri Dickshit” (230 träffar på Google) av Sajjad Khaliq (under förevändning, men ändå) och Rajan Parrikar kallade Keith Erskine för dickshit, välförtjänt.

Att ingen utom Panchamkauns törs vidkänna detta gör inte historien lättare att smälta. Det räcker liksom inte att det är oacceptabelt att göra sig lustig över namnet Sheila Dikshit – man måste försöka vrida det till faktafel också, annars går det inte att fördöma Paul Henry tillräckligt. Med den inställningen visar man ju bara att om det verkligen uttalas /dickshit/ skulle man själv tycka det var lika roligt och acceptabelt att flabba om som någonsin Paul Henry.

Vad har det här med indisk klassisk musik att göra?† frågar du dig nu … om du glömt att Sydindiens tyngsta kompositör hette Mutthuswamy Dikshitar (1775–1835), vilket uttalas /dickshitar/ och vi aldrig hört någon enda människa uttala /dixitar/. Vi minns än idag hur halva publiken ryckte till när Karaikudi Mani sade /dickshitar/ på Stockholmskonserten 2001.

Skandalen till ära inleder vi Dikshitarvecka på Panchamkauns. Varje dag ska vi lyssna på en skiva med enbart Dikshitar. Inget ont som inte har något gott med sig.

VK

*) Näst efter Sydafrika, Japan, Kina, Sydkorea, Nordkorea, Australien, Indien självt, osv, osv.

†) Åh, vår favoritordvits måste med: Thomas Muething på rec.music.classical.recordings 2002 frågar vad något utdraget flamewar hade med klassisk musik att göra, och får svaret ”Muething. Muething at all”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s