Himmel och helvete

Helvete:

Kentaur i Observatorielunden. Visst, en fin staty. Men denna skvader sätter ihop det sämsta hos hästen med det sämsta hos människan. Vad är det för mening? Tusentals år har det hållit på också.

Wikipedia vet faktiskt berätta att den förhärskande teorin om kentaurens ursprung är att bronsålderns greker, som inte tämjt riddjur, trodde att ridande nomader satt ihop med sina hästar. Och det säger väl allt. Det är ju ren idioti.

Himmel:

Hayagriva i Indien. Det bästa från människan parat med det bästa från hästen. Utan att göra våld på bådas anatomi. Riktigt snyggt.

* * *

Nu kanske vi har en liten poäng med det här också, för det är inte bara Hayagriva som har hästansikte i indisk mytlogi. Bevittna Tumburu:

Bild från British Museums samlingar; målad i Sydindien (Thanjavur eller Tiruchchirapalli) cirka 1820 (papperet vattenstämplat 1816).

Han ser ut som en häst i ansiktet; han har blommig angavastram; han är grön – denna lite ovanliga färg – och han har veenan i högsta hugg. Tumburu är nämligen den främste av gandharvorna, gudarnas egna hovsångare, som är gifta med de dansande apsarorna som folk av någon anledning tycker mycket mer om att avbilda på olika tempelreliefer. Tumburu ser man konstigt nog nästan aldrig.

Varför har han hästansikte? Jo – han bönade och bad Shiva om det. Och Shiva var nådig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s