Mozarteffekten, igen

Vi läser vidare i The Mozart Effect och kommer till att

In Madras, the Raga Research Centre has assembled an interdisciplinary team of doctors, neurologists, psychiatrists, psychologists, and musicians who experiment with different ragas for use in music therapy. They have found two particular ragas beneficial in treating hypertension and mental illness.

… och du skriver inte vilka det är, Don Campbell. Hur ska då en stackars sjukling/galning ha någon nytta av din bok?

Centrets föreståndare i många år, kanske inte helt sympatiske violinisten Kunnakudi Vaidyanathan, gick egenom fler än två i en klassisk artikel i The Hindu. Förutom att han ska ha sänkt blodtrycket på Kannadasan med Anandabhairavi i en publik demonstration, räknade han upp:

Ratipatipriya adds strength and vigour to a happy wedded life. [Oj!] This five-swara raga has the power to eliminate poverty. The very prayoga of the swaras can wipe off the vibrations of bitter feelings emitted by ill wills.

Shanmukhapriya has the effect of sharpening the intellect of the singer as well as the listener. It instils courage in one’s mind and replenishes the energy in the body. This is not surprising, Shanmukapriya being the beloved raga of Shanmuka, who was born out of Shiva’s blazing wisdom-eye. I would attribute my success and prosperity to the constant chanting of Shanmuka stotrams in the Murugan temple of Kunnakudi.

Kalyani dispels the darkness of fear. It gives motherly comfort and increases confidence. Recited with faith and devotion, the raga is believed to clinch marriage alliances.

Karaharapriya is an excellent remedy for worry, distress and neurotic disorders. Shankarabaranam, if rendered with total devotion for a stipulated period, can cure mental disorders said to be beyond the scope of medical treatment. Charukeshi rejuvenates the mind helping one to age gracefully. Mayamalavagowla counters pollution … it has the potency to neutralise the toxins in our body.

The suppression of the senses releases a negative force. The process of sublimation needs a spiritual path. Raga Desh can provide that.

Mohanam is a mellifluous ragam. It filters out the ill-effects of kamamkrodham and moham [lust, vrede, vanföreställning], bestowing immense benefits on the seeker.

Och i norr är det väl bara Kedar som hjälper; hur överlägsen är den sydindiska musiken! Men den här episoden får återknyta till det som provocerade oss att skriva om Mozart-effekten till att börja med: den styvmoderliga behandlingen av indisk musik. Slutsatsen kan bara bli att vi tror inte på Mozart-effekten eftersom den som står bakom är en jävla pappskalle.

För JV ordinerar vi Shanmukhapriya; VK ser ut att behöva en hel massa: Shankarabharanam och Desh i rikt mått, och inte minst Ratipatipriya. Själva får vi hålla till godo med Charukeshi, ingen favorit.

RK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s