Saraswati världen runt: Thailand

Thailand är mer än sol, bad och barnprostitution, nämligen engelskspråkiga dagstidningen The Nation. Thais Revere Hindu Gods! trumpetade den osignerat 13 november 2005:

For generations, Hindu gods and goddesses have occupied a special place in the hearts and minds of many Thai Buddhists as well as foreign visitors, especially from other Asian countries. One unique place in Bangkok where you may observe or worship these deities is the Ratchaprasong intersection, where many of the city’s upscale shopping and hotel complexes are situated. … Apart from the Brahma shrine, set up in 1956, there are five other prominent shrines in the vicinity of Ratchaprasong intersection.

A statue of the elephant god Ganesh sits in front of Isetan shopping centre, while the Trimurti, a form of Brahma, Vishnu, and Siva, adorns the front of Zen department store. At the Intercontinental Hotel near Gaysorn Plaza, Narayana, another name for Vishnu, is mounted on his celestial vehicle Garuda, while the plaza itself has the Statue of the Goddess Uma Parvati on its fourth floor. Opposite Gaysorn is the Amarin Plaza, where the rain god Indra stands majestically.

Men ni glömde visst någon, thailändare! Nå, så här kan det se ut när Saraswati står staty (någonstans i Phetchaburi):

Inte så mycket att se. Det är ju inte bara den entoniga guldfärgen utan själva utseendet på figuren. En annan staty vi hittade är ännu värre, på väg mot helgerån:

Så anskrämligt att det gjorde ont att trycka på publicera, men samtidigt fascinerande på ett sätt som guldbelätet inte kommer i närheten av. Den är ju direkt manhaftig. The unique pleasures of a lady-man? Vad är det här för något?

Inget svar är på väg, och vi hade vi kunnat lämna Thailand med de här kitschmålningarna:

thaikitsch

… men det gör vi inte riktigt. Lumnamping College i provinsiella Tak har tagit fasta på Saraswati som kunskapens gudinna (se Saraswati i Bali för mer sånt) och satt henne mitt i emblemet, i mottot ”Education is Growth”.

Tyvärr är education inte alls growth på Lumnamping College, för det man kan läsa där är ungefär begränsat till en MBA. De har en humanistisk fakultet, men den verkar koncentrera sig på ”Business English”.

JV

Fler artiklar om Saraswati världen runt

2 reaktioner på ”Saraswati världen runt: Thailand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s