Saraswati världen runt: Kina

Som vi såg i Saraswati i Japan var det med Suvarnaprabhasa-sutran som Saraswati spreds till de buddhistiska länderna. I Japan slog hon rot; inte i Kina. Googlande på det kinesiska namnet, Biancaitian, 辯才天 eller förenklat 辩才天, hittar verkligen inte många avbildningar av kinesiskt ursprung och i kinesisk stil. Det allra mesta är variationer på ett och samma tema, till vänster nedan. Vad det är för ikon som blivit klassisk vet vi inte (vi kan ju inte ett ord kinesiska), men det är ju åtminstone lite kul att det är den åttaarmade varianten.

kinesiska

Kan du hitta Saraswati på den devota samlingen till höger?

Annars är det väl lite schyst att man kan köpa det här tingeltanglet från Jinxiu buddhistiska varor i Shanghai:

En modern målare vid namn Dong Chenzheng (född 1924) har också tagit sig an vår gudinna. Vi tycker bilden är så anskrämlig att det bär emot att visa den. Vill ni se den, klicka här och hoppas att det är en Rick Astley-video istället.

Den här, där hon spelar pi-pa (som Japans biwa), hoppas och tror vi kan vara kinesisk:

Men det där är ju så postmodernt och kitschigt och i övrigt är det tunnsått i Kina. Synd på ett så stort land! Man får väl bara acceptera att Saraswati är en perifer figur i buddhismen, och att det som hände i Japan var en sympatisk engångsföreteelse.

Dock är det på gränsen till intressant att kineserna har en gruppering som är klart jämförbar med den japanska Goda lyckans sju. Det är de Åtta odödliga – att vi alla kan uppnå verklig odödlighet är ett gammalt daoistiskt tema – som dyker upp i alla möjliga sammanhang, från regelrätt tempeldyrkan till kung fu-film (Jackie Chan imiterade dem i mästerverket Drunken Master II 1994). Ett populärt motiv är att de med förenade superkrafter korsar havet, så de avbildas ofta nautiskt, precis som sina japanska kollegor. En av dem, Lan Caihe 藍采和, är androgyn och har en hel del att göra med musik.

Dock är han/hon ingen Saraswati. ”Kina kommer starkt nu” heter det hela tiden, men det har vi inte sett några bevis på.

JV

Fler artiklar om Saraswati världen runt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s