Saraswati världen runt: Bali

Bali, en indonesisk ö lika stor som Vänern, är det enda hinduismen lyckats kolonisera på allvar utanför sin egen subkontinent.

Här har man tagit fasta på Saraswati som kunskapens gudinna snarare än musikens, en aspekt vi själva sånär hade glömt, och hon tillbes av skolbarn, studenter och akademiker. Varje år firar man Saraswati-dagen i hem och lärosäten, och offrar då till böcker och antika palmbladsmanuskript. Dan före dan städar man i bokyllan; på själva dagen S offrar man till böckerna och morgonen efter, på ”vattenvisdomsdagen”, tar man ett renande bad. Här finns det foton från begivenheterna.

När infaller den här Saraswati-dagen? Lite väl ofta, med våra mått mätt – den balinesiska kalendern är inte 365 dagar lång utan ofattbara 210. Saraswati-dagen är hur som helst inte röd dag. Dåligt. En rejäl staty i konsthuvudstaden Ubud:

Och en smäcker i Tampaksiring:

Vi gillade den första bättre.

Det religiösa balinesiska måleriet är, precis som i Indien, nära besläktat med kitsch:

Och i avsaknad på Saraswati-veenor att måla av, 450 mil från Sydindien, har man istället givit gudinnan en indonesisk rebab att traktera. Det går ”sådär”, tycker vi.

JV

Fler artiklar om Saraswati världen runt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s