Hubert Julian Stowitts (1892–1953): amerikansk pionjär

För fem år sedan skrev vi om dessa amerikaner och deras förhållande till indien: generationer föddes upp på Ravi Shankar, åkte till Indien för att höra mer och gick i taket när alla visade sig spela som Vilayat Khan istället. Företagsamma som de är, amerikanerna, försatt de inte chansen att läxa upp indierna om sitarens ädla konst. Nu har vi hittat en riktig pionjär som åkte till Indien och gjorde liknande observationer före Ravi Shankar-eran: Hubert Julian Stowitts (1892–1953), målare, och säkert någon sorts naivist. I Indien 1927–1930.

Tavlan ovan, Bengali Sitar Player, hittade vi på ”Stowitts-museets” webbsajt. Och så här skriver de:

This marvelous instrument, when played properly, has the quality of a Spanish guitar in the hands of a master. [Few today would agree. A lost art?] Stowitts found few could play the instrument properly.

Redan då var amerikaner experter på sitar!

VK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s