Ännu en indisk klassisk violinist vinner …

Ännu en indisk klassisk violinist vann årets upplaga av anrika Scripps National Spelling Bee, en stavningstävling som av någon anledning går att hålla i USA år efter år. Den här gången var det 14-åriga Anamika Veeramani från Ohio, som lyckades stava till stromuhr, ett tyskt lånord (”strömklocka”) för en sorts blodflödesmätare. Hon har studerat karnatisk musik i åtta år, och fiol i sex.

Stavningstävlingar är enormt bland indier i USA. I årets tävling ställde över 40 indier upp. Ofta är de också musiker – påfallande ofta violinister. Förra året vann Kavya Shivashankar, 13 år, violinist och bharatanatyamdansös, med laodicean (”ljummet inställd till religion”, vi hoppas att det var rent akademisk kunskap):

När hon blir stor ska hon dock bli hjärnkirurg, inte musiker, och man får väl motvilligt tillstå att sådana också gör en insats. (JV tröttnar till exempel aldrig på att berätta att hans morbror som ung opererades av Olivecrona och levde till hög ålder.) Men vill du verkligen lägga dig under kniven när hon som håller i den har sagt i en intervju att ”I don’t think anything can replace spelling. Spelling has been such a big part of my life”? Det är ju faktiskt inte klokt.

2008 vann Sameer Mishra, 13 år, från Indiana, med ordet guerdon, ett mycket gammalt ord för belöning. Tro det eller ej ska även Sameer bli hjärnkirurg – och är även han violinist. Att Sameer är mer än så kan du se på fotot:

2005 vann Anurag Kahsyap, som inte är musiker och lustigt nog tog hem segern med appogiatura. 2003 års vinnare däremot, Sai R Gunturi (13 år från Dallas), är violinist. Sai vann med pococurante, ”nonchalant”:

2002 var det Pratyush Buddiga (13, Colorado) som vann, med prospicience (”förutseende”), men han spelar tyvärr inte fiol utan … kricket.

Fiol spelade dock självklart Nupur Lala (13, Florida), som startade den indiska stavningstrenden 1999 genom att vinna med logorrhea (inget skämt, och verkligen inte roligt!):

Just det år Nupur Lala vann gjordes dokumentären Spellbound om tävlingen, och fick stort genomslag. Att en indiska vann sporrade förstås många indiskor, och att hon spelade fiol tycks ha sporrat andra violinister. Det är bara en violinist som kan vinna varje år, men desto fler ställer upp – vi orkar inte gå igenom alla finalister och semifinalister som också spelat fiol de senaste åren.

Det bästa har vi sparat till sist. Även om det inte är på nationell nivå, utan Kaliforniska mästerskapen i maj i år. En 12-åring från Aptos i Santa Cruz vann med ordet gorgonize (hur skulle det någonsin kunna stavas fel? Vi förstår nog helt enkelt inte sporten) som betyder lamslå och han går inte i skola någonstans utan föräldrarna undervisar honom hemma. Även denne tävlande spelar indisk klassisk fiol, och så här ser han ut:

Han heter Andrew Miller och är inte alls någon indier! Ändå spelar han sydindisk klassisk fiol. Varför? För att han tävlar i stavning, antar vi.

Det här tyckte vi var så anmärkningsvärt att vi försökte få kontakt med honom för en intervju. Unge herre Miller har inte svarat. Och faktiskt syns det på honom på bilden att han struntar fullständigt i Panchamkauns.

VK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s