Gammal LP: Gaurang Yodh

Gammal LP: Music of India, Volume 2. Sitar: Gaurang Yodh. Tabla: Dinesh Patel. Westminster WE-9801 (Bihag, Jaunpuri)

■ ■

Jaha, så har man grävt upp en gammal LP igen. Men en del av dem saknar fortfarande motstycke. Den kanske lite torrt döpta Music of India, Volume 2 är väl fortfarande första gången en skivköpande allmänhet fått chansen att höra äkta beenbaj på sitar – inte sitar-beenbaj på sitar à la Ravi Shankar, inte dagens superslipade Dagarvanibeenbaj à la Pushparaj Koshti, utan Mohammad Khan beenkars baj (Shamsuddin Faridis pappa) genom hans shishya Gaurang Yodh, fysikprofessor i Kalifornien. Här behandlas instrumentet som en been, punkt slut.

(Rättare sagt var det andra gången – det fanns en Volume 1 också med samma sättning, men den har vi inte.)

Särskilt bra är det inte, men väl värt att höra för konnässören. Lyssnar med musikalisk behållning gör man på Yodhs alap i Bihag, som spelas med mukdha, som Balachander! I gat blir det snabbt för simpelt, för enformigt, på ett instrument som inte har den detaljerade ton som krävs för att hålla hypnosen uppe.

På baksidan står det att Yodh ”modestly describes himself as ‘one of India’s better amateur sitarists’”. Vad är det för modest med det?! Redan då, redan där var PR-maskineriet i gång; hade publiken bara varit mogen hade han väl ”single-handedly elevated the beenbaj to classical status”.

JV

2 reaktioner på ”Gammal LP: Gaurang Yodh

  1. Det kan du väl inte jämföra! Fateh Ali har ju studerat med flera och spelar post-modernistisk sitar, hör du väl. Dessutom heter skivan Sitar Tasir. De har stavat fel.

    Till ”tapir”.

    JV

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s