Chandrashekhar Naringrekar: full upprättelse

Omslaget: mind-expanding, barrier-breaking

Album: Pt. Chandrashekhar Naringrekar (Surbahar). Surbahar: Chandrashekhar Naringrekar. Ragini Sutra 200401 (Bhoop, Bhoopeshwari, Kaunsi Kanada)

■ ■ ■ ■

Hade Chandrashekhar Naringrekar levt idag, hade han varit kulthjälte à la Pushparaj Koshti. Men han började sina dhrupadstudier hos familjen Dagar redan 1956, långt före sin tid, och förde en tynande tillvaro med en konstart som ännu inte fått sin revival. Under större delen av karriären fanns det knappast plats på scen för fler än familjens egna mästare. Och när han väl gavs ut på utländskt bolag, troligtvis den första dhrupadskivan med surbahar och pakhawaj, slutade det med pannkaka. Sagan var inte rolig.

Som en skänk från ovan kommer nu Bahauddin Dagars etikett Ragini Sutra med en liveinspelning från Schweiz 1994 (efter 38 års lärotid!) och återupprättar denne mästare, om än postumt. Bredvid Chandrashekhars makalösa Bhoop framstår bröderna Gundechas och Pushparaj Koshtis som rena cirkusmusiken; det här är en seriös behandling av en raga som är så god som någon för lyssnare som ser Indien som mer än exotik. Chandrashekhar följer upp med en Bhoopeswhari, och man vill ställa sig upp och jubla åt första komal dhaivat. Ska vi vara ärliga var det precis det vi gjorde.

Denna första halva hade räckt som upprättelse, men Chandrashekhar bara fortsätter, i en halvtimmes Kaunsi Kanada. Har ni hört en Kaunsi Kanada i Dagarvani förut? Nej, just det. Det är inte bara en bra skiva, det är ett måste: tre ragor som absolut inte spelats in på det här sättet av någon annan mästare.

Precis: Chandrashekhar Naringrekar var en mästare, och nu hörs det. Dock spelar inte Maruti Venkatesh Kurdekar pakhawaj den här gången heller – snacka om att gå troll! – även om han står på omslaget; här vankas det bara alap. Man frågar sig verkligen varför de två alltid listas tillsammans utan att spela ihop. Om man inte visste bättre, kunde man …

* * *

Förutom de här två riktiga skivorna lämnar Chandrashekhar bara efter sig, oss veterligen, en knastrig Kirwani-alap på en gammal samlings-LP (Hindustani, CBS 63519 (1969), där han samsas med bland andra Sabri Khan och en jaltarang) och någon kassett som heter Mauj eller Sitar Rag aur Tal som vi hört en gång, där han spelar snutt-sitar på temat ”x ragor i y talor” (och en renommésnyltande sitariya som spelar in under namnet pandit Chandrashekhar). Det är då för väl att han nu kan bli ihågkommen för hur han lät, inte för hur han misslyckades, stoppades undan eller spelade sitar.

RK

4 reaktioner på ”Chandrashekhar Naringrekar: full upprättelse

  1. I sanning värmande att läsa för dem som hört Chandu spela och aldrig tvekade på hans genuina musikkonst. Problemet var säkert mer att han uppfattades som grå och färglös i musikerkretsar och hamnade i skymundan bland flashiga trapetskonstnärer. Han var helt enkelt för allvarlig och repeterade i timmar, ja, hela dagar, jag har aldrig träffat någon som repeterat så mycket som han gjorde, timma efter timma och det var inte bara för att nöta in teknik, utan det var en slags upprepande försjunkande. Skönt att Panchamkaunsredaktionen äntligen fått höra något övertygande av honom.

  2. Æret være Marutis minde. Han var den tablaspiller som jeg skulle have haft undervisning fra, men han døde før jeg kunne nå at få undervisning af ham.

    Jeg mødte ham i forbindelse med en koncert med K. Shivkumar og Shridhar i København, vistnok i 2003, tror jeg. Vældig sødt menneske, jeg kunne rigtig godt lide ham.

    • Doubtful how easily available it is. We are pretty sure it’s been made by Bahauddin Dagar, but don’t know if he has been selling it anywhere … We’ll e-mail you with further clues!

      JV

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s