Liveblogg: Darbar Festival 2010: det våras för … layakari?

Oh! Nu har vi då sett bröderna Gundecha avsluta påskaftonens begivenheter på Darbarfestivalen i London, med Ravishankar Upadhyaya på pakhawaj. De sjöng en lång Bhoopali – lite sent på kvällen för vår smak, och inte en raga som direkt visar en hel festival var skåp ska stå – med alap–jor–jhalla på rutin och slentrian, showig och tråkig. Såväl Kushal Das som Anindo Chatterjee gick mitt i föreställningen.

Men vad gjorde väl det, när ”Tu hi Surya, Tu hi Chandra” sedan sjöngs med en evighet av layakari där inte bara sångare utan även trummis och för en gångs skull publik hade genuint trevligt? Det ligger långsiktig planering bakom hela bröderna Gundechas karriär. Dhrupad togs till ruinens brant av skrikig, antagonistisk layakari, och smektes tillbaka på agendan av brödernas sammetsröster och bandishgayaki. När comebacken är fullbordad för de tillbaka layakarin i modern (populär!) dhrupad, och de gör det bra.

Fast det är klart. Live fungerar även misslyckad layakari, som är helt dödfödd på skiva – det är roligt att se musiker klanta till det och skratta åt sig själva. Det såg vi många gånger i kväll. Vi hade inte gissat att det här inte skulle bli festivalens bästa konsert, men den äran gick istället till Veena Sahasrabuddhe, nine marks lady.

* * *

Så, vad blir Rajhesh Vaidhyas ”twist” i morgon bitti? Vi skulle vilja gå dit och se efter, men JV har rymt med en förtidspensionerad investmentbankir till Covent Garden och vi måste se till att han kommer till rätta.

RK, VK

2 reaktioner på ”Liveblogg: Darbar Festival 2010: det våras för … layakari?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s