Tabla: The Outliers

Tablavecka på Panchamkauns: kan man lyssna på tablasolo utan att själv spela tabla? Ibland, ibland inte, har det visat sig. Vi fortsätter vår upptäcktsfärd och har idag kommit fram till fyra skivor vi valt att recensera i grupp som ”The Outliers”:* Dynamic med Kumar Bose, Master Drummer of India med Sarvar Sabri, The Majestic Tabla of Swapan Chaudhuri och Essence of Rhythm med Zakir Hussain.

Med tio (eller fler?) tablasoloskivor, varav tre dubbel-CD, torde Sense World Music ha någon sorts rekord. Först ut var faktiskt Kumar Boses Dynamic, med 82 minuter teental live från Saptakfestivalen i Ahmadabad 2001. Det här var innan Sense började producera som India Archive Music, med varje komposition på ett eget spår med förklarande text i CD-häftet, så den okunnige får ingen vägledning. Dessutom får både kunnig och okunnig såväl sarangi som harmonium i öronen, vilket räcker för att avfärda skivan. En gång i tiden hade det inte räckt, men inte minst Sense själva har ju gjort den obsolet – vill man höra Kumar Bose, finns hans Live from Darbar Festival 2006 som är en trevligare ingång och även en bättre inspelning.

På scientologiska ARC Music i Tyskland finns Master Drummer of India med Sarvar Sabri, till dags dato den ende tabliya som vi faktiskt sett en solokonsert med. Han är son till sarangimästaren Sabri Khan och elev till Bundu Khan (Ajrara), och ger sig här på dennes 15-takt Bundukhani, 14-takten Farodust, 6-takten dadra och den obligatoriska 16-takten, teental. Tyvärr gör han det kompad med harmonium, så det här går inte att lyssna på med mindre än att man känner att man måste.

Swapan Chaudhuri har däremot sarangi på sin Majestic Tabla, från dansösen Shefali Nags Chhanda Dhara-etikett som gav ut älskvärda, jättefula indiska klassiska skivor i Stuttgart på 90-talet och tyvärr inte längre finns. Han har sarangi, men han börjar med 11-takt, vilket är en smula magstarkt, även om det följs upp med 16 och 14. För oss är den här skivan helt ogenomtränglig. Studioinspelat tablasolo med bara fyra långa spår ger ingenting att hänga upp lyssningen på. På en liveskiva hade man märkt när en komposition är slut och en ny tar vid. Här spelar han bara på som en maskin. Lyssna hellre på hans Live from Darbar Festival 2006 – och kom för guds skull ihåg att det är pakhawaj, inte tabla, som är majestätisk!

Zakir Hussains Essence of Rhythm vet vi inte vad vi ska säga om. En hel skiva med bara femtakter (5, 10, 15) som på Amazon recenserats så här:

He demonstrates ways and methods to play off of odd timed cycles of 10, 12 [fel], and 15 beats – rather than the old favorites of 4, 8, or 16 (which everyone feels comfortable in). He takes these, and incorporates tukras and qaidas of teentaal and keherwa [16 respektive 8] and shows how to confuse even the beat itself – he places four over five, eight over fifteen, 32 over six, 49 and a half over nine, 20 and three quarters over three and a third … and unless you are locked into the lehra, you will trip over yourself trying to find the one.

Det där låter inte som något man vill lyssna på som icke-trummis, även om vi misstänker att siffrorna är gripna ur luften. Det är mer, dessutom: på ett spår spelar Zakir duett med brodern Fazal Qureshi, men på övriga spelar han duett med sig själv, dubbeltrackat. Och den ena tablan är stämd till madhyam.

Ja, man undrar ju verkligen hur det ter sig, livet som Zakir Hussains brorsa.

Men så illa som det ser ut på papperet låter det inte. Zakir Hussain är säkert världens bästa tablaspelare, och det vore konstigt om det inte märktes: världens allra bäste måste ju någonstans också vara musiker; ibland kan man höra det. Duettupplägget gör lyssningen varierad och åtminstone något mer begriplig, och alldeles för fort går det inte hela tiden. Men ofta.

Man kan tycka att man borde ha åtminstone en soloskiva med världens bäste tablaspelare, och att det borde finnas en hel del att välja på utan gimmickar som duett-med-sig-själv. Men så värst många finns det faktiskt inte (och inget enskilt solo som är längre än en halvtimme – det här vore värt en hel insinuant polemik, om man vore elak), och nu var det den här vi hade. För oss som inte själva spelar tabla ger den bara en svag mersmak.

RK

Album: Dynamic. Tabla: Kumar Bose.
Lehra: både harmonium och sarangi.
Label: Sense World Music 002A/B (2 CD).
Innehåll: Teental (16-takt)

Album: Master Drummer of India. Tabla: Sarvar Sabri.
Lehra: harmonium. Label: ARC Music EUCD 1138.
Innehåll: Bundukhani (8½=15-takt), Farodust (14-takt),
teental, dadra (6-takt)

Album: The Majestic Tabla of Swapan Chaudhuri.
Lehra: sarangi (Ramesh Mishra). Label: Chhanda Dhara SNCD 71093.
Innehåll: Asta Mongal (11-takt), teental, ada chautal (14-takt)

Album: Essence of Rhythm. Tabla: Zakir Hussain, Fazal Qureshi.
Lehra: sarangi (Sultan Khan, ogint listad som Zakir själv).
Label: Emarcy/Polygram 536 943-2. Innehåll: Tal-posta (5-takt),
Pancham Sawari (15-takt), jhaptal (10-takt)

*) Det finns en bok av Malcolm Gladwell som heter så, som vi inte har läst. Vi läste The Lost World of Hindstani Music istället – gör det du också!

En reaktion på ”Tabla: The Outliers

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s