”Where Words Fail”

Töntar: Ganesh–Kumaresh.

Skandal: I februarinumret av Sruti, som vi inte alls fick i februari, skriver fiolduon Ganesh–Kumaresh en debattartikel om att instrumental musik är överlägsen sången. Vi citerar slutet:

If Carnatic music is to be accepted as an art form worldwide, it has to go beyond the religious flavour it offers now. It has to go beyond Rama, Vitthala and Krishna. It has to seek divintiy in the sapta-swara devatas. It has to create spiritual upliftment through production of nada that is non-regional and non-religious. This does not mean atheism. Spirituality is beyond religion and region.

Instrumental music from India is appreciated the world over more than its vocal counterpart for just this reason. It conveys the Indianism, the classicism, the philosophy of what India stands for and what Indian music stands for – without resorting to the magic of the words Hari and Rama … we know that nada and bhakti are profound only when they are beyond words. Where words fail, instrumental music speaks.

Kul att de publicerat det här helvetet under titeln ”Where Words Fail”. Argumentet verkar vara att indisk musik i första hand ska vara för utlänningar och bara i andra hand för indierna själva. Men om nu syftet är att underhålla utlänningar, på utlänningars villkor, kan man inte då lika gärna spela Mozart? Eller kanske indiska kvinnor ska klä av sig och sära?

Nå, någon schabblig altruism kanske det går att hitta i viljan att underhålla utlänningar. Det finns ju fler utlänningar än indier. Men det heter inte att ”gå bortom” Rama, Vitthala och Krishna, tarmgnidare. Det heter att vända dem ryggen. Och det kanske inte betyder ateism, men inte heller hinduism.

Varför de över huvud taget vill hjälpa upp instrumentalmusiken är en bra fråga. För att de själva spelar fiol, förstås – men de är ju redan populära? Populära nog att få vad som helst infört i Sruti. Det riktiga svaret är att de har mindervärdeskomplex, och det förklarar också varför utländsk publik ska hållas för viktigare än inhemsk. Den inhemska är ju indier, precis som Ganesh och Kumaresh.

Och anledningen till mindervärdeskomplexet är att de spelar instrument, vilket till och med de själva innerst inne tycker är underlägset sången.

Slut på bevakningen av dessa karlar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s