Släktforskning

Idag har vi ritat och rett ut några släktträd som ofta har förbryllat oss. Hur är egentligen Rais Khan och Shahid Parvez släkt med Vilayat Khan? Så här:

Klicka för större bild, så klart. (Systerson respektive kusinbarn var det.)

Dumt nog fick vi för oss att rita in en liten bit av vem som undervisat vem i trädet. Kom ihåg att ingen (utomstående) vet – vem som lärt sig vad från vem bråkar de olika fraktionerna om i evinnerlighet. Man kan notera att Bimalendu Mukherjee fick talim inte bara från Enayat Khan utan också från till exempel Balaram Pathak, och att Rais Khan kommer från en legitim musikerfamilj med bland annat veenaspelare, men man kan också notera att det Mukherjee, Parvez och Rais Khan spelar låter mer som Vilayat Khan än som något annat.

* * *

Nu: Vem är kusin och tremänning med vem i familjen Dagar? Så här ser det ut:

Släktskapet med Swami Haridas går förstås inte att styrka – längre bak än Gopal Das vet man helt enkelt knappast. Hur som helst är det Gopal Das son Behram Khan som brukar creddas med att ha ”uppfunnit” det moderna vanit: han flyttade till Benares och gick i lära där för att lära sig sanskrit, i tolv år, förklädd till hindu (sanskrit på 1800-talet var bara för brahminer) – enbart för att kunna studera musikologisk litteratur. Så det är inte helt lätt att kombinera med en obruten linje från Haridas. Behram Khan sägs ha ägt en egen elefant. Visst var ”larger than life” regel snarare än undantag för ett par hundra år sedan?

Man kan inte låta bli att notera att av tre herrar i Zakiruddins generation blev det sex i nästa, sedan åtta i nästa, men från dessa åtta utgick bara sammanlagt fyra söner och två döttrar.

* * *

Till sist en sak som det kanske är lite roligt att vi haft problem med. CR Vyas och Narayanrao Vyas är inte släkt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s