Sursringar Watch: The Long Lost Skill Reappears!

Stabile Jody Stecher, som någon kommit på idén att fota mot vit bakgrund ovan, ger en konsert på sursringar ungefär just nu på San Franciscos fantastiska Sangati Center. Och i marknadsföringsmaterialet kallas den för ”a rare string instrument now in the early stages of revival in India”.

The long lost skill reappears! Som Ray Kurzweil sade: om vi äter nyttigt, rör på oss och inte röker kan vi hålla oss vid liv så länge att läkarvetenskapen hinner utvecklas till den grad att den kan hålla oss vid liv i så evinnerlig tid att vi en dag får höra en sursringar-skiva.

Redan i april är det dags på Sangati Center för Joydeep Ghosh, som vi ju redan hört på Youtube. Vem gör den första sursringarskivan?

Vänta nu, Joydeep har ju ingen tumba på sin sursringar! Ska det vara så?

Ett lite mystiskt led i denna revival spelar veena och har en webbsajt på sadharani.com. Det finns förstås en anledning till att vi ännu inte berättat vad han heter, och det är att han heter S Balachander. Just det, det finns en modern veenaspelare som också heter S Balachander. Inte lika oortodox som originalet, men han har i alla fall konstruerat en egen Saraswati-veena som ska lämpa sig för nordindisk musik. Han har nämligen studerat dhrupad för familjen Dagar. Och:

It has been the dream of both ustads, that dhrupad on sursringar be revived – and bring forth the rare instrument. Keeping with their dreams, it’s taken me 20 years, and many efforts to realize their dream – since there are very very few makers of the instrument. It’s very unfortunate that it’s almost a lost art now.

Though I do not play sursringar professionally, I was determined to revive sursringar in some form.

I take this opportunity to thank Jody Stecher (a student of our ustad, multiple instrument player including sarod and sursringar) – and who shared detailed diagrams/measurements of his sursringar with me.

Det är allt. Han berättar inte ens vad han gör – den ska återupplivas ”in some form”. Just nu känns det som att vi inte vill veta mer. Det är redan för mycket att smälta.

6 reaktioner på ”Sursringar Watch: The Long Lost Skill Reappears!

 1. ”It has been the dream of both ustads, that dhrupad on sursringar be revived – and bring forth the rare instrument.” Det är ju lika bra som the King James Bible!

  JV

 2. Jeg har en ven der spiller surshringar, og er elev af K. Shridar. Måske kender I ham? Han bor ret meget i USA for tiden, ellers i UK.

 3. Det jeg tænkte på, var om I kendte Shridhar, og så må I selvfølgelig også kende Maruti Kurdekar, fordi han har svenske elever.

  Nej, I kender helt sikkert ikke min ven. Ja, han er dansk og har haft Shridhar som lærer i mange år.

 4. Ja, Sridhar har vi sett live! Det känns som om han har spelat rätt mycket i Sverige. Och vi gillar hans skiva Nadanjali. Maruti har vi inte sett live men visst har vi hört mycket om honom. Har nog aldrig varit på en indisk-klassisk konsert i Stockholm utan att se hans elever där …

  • Jeg har set salig Maruti live en gang i København. Jeg har også snakket med ham. Rart menneske var han, men nu er han desværre død. Min onkel er også elev af Shridar, men gør ikke så meget ud af det nu. Han spiller sitar og surbahar.

   Rart at ha sådan en ping-pong med fæller i ånden :-)

   :-)
   JV

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s