Khyaliya bole

Album: Raga Malkauns. Sång: Ajoy Chakraborty. Harmonium: Jyoti Goho, Ajoy Chakraborty. Tabla: Samar Saha. Label: India Archive Music IAMCD1004. Innehåll: Malkauns, thumri i Mishra Bhairavi

■ ■ ■ ■ ■

Det är inte alls svårt att få fem stjärnor här. Det behövs bara lite sunt förnuft.

Ajoy Chakraborty må vara en utskälld sångare, kritiserad för falsksång och bristande originalitet. Men Malkauns kräver inget finlir med intonationen och passar honom som hand i handske; de meend som behövs utför han mer än väl. Visst finns det i stort sett inget på skivan som tål att jämföras med, säg, Omkarnath Thakur, men det finns heller inget dåligt, även om vi må ha hört allt förut. En gång får han en dålig idé till avslutning på en fras, och ett par gånger börjar han fel och tvingas hacka upp frasen i korta stycken i stället för att hålla ihop den, men det är också allt.

Genom 35 minuter av traditionella ”Koeliya bole” och 19 av Bade Ghulam Ali Khans ”Aye pi more mandirava” serverar han genomtrevlig Patialakhyal med hur mycket sargam och akar som helst – aldrig dåligt, och till och med på ett par ställen med rejäla Nikhil Banerjee-intervall (det enda goda som sprungit ur tantrakari). När gamaka är inblandade sjungs de med självklar kompetens. Den som vet vilka bastoner Ajoy kan ta och blir besviken i vilambit får sitt lystmäte i slutminuterna när han tar både sargam och akar ända dit ner (!) – mums! Det vet jag inte om vi hade hört förut.

Att inget går snett är desto mer imponerande eftersom tempot på slutet är halsbrytande. Inget vi inte hört förut, men det är ju Malkauns – så bra att vi genast vill höra det igen! Nej, den som håller sig för god för Chakraborty är en kicksökare som för länge sedan lämnat raga-bhava bakom sig. Precis sånt här fotfolk är det vi behöver för att hålla oss varma i väntan på nästa Omkarnath Thakur.

VK

PS: Skönt att höra en sångare göra något relevant med det (men varför?) obligatoriska utfyllnadsspåret. Ajoy Chakraborty har sjungit in en visserligen överflödig Bhairavi, fast med drag av Malkauns betonade. Men även om det inte är några skällsord om vi kallar honom torrboll och tråkmåns, är det epitet som lämpar sig sämre för thumri. DS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s