Det närmaste avbön vi kommit

Album: Raga Bihag • New York 2000
Sång: Wasifuddin Dagar
Pakhawaj: Mohan Shyam Sharma
Raga Records RAGA-223 (Bihag: chautal ”Sunder hon gayee”)

■ … ■ ?

Vi vet inte vad som flög i oss, men plötsligt satte vi på New York 2000 med Wasifuddin Dagar, en sångare vi inte lyssnat på sedan ungefär år 2000 men ofta kallat både det ena och det andra. Och ta i trä, den var riktigt bra. Wasifuddin var inte alls så nasal, skrikig och forcerad som vi kom mindes honom. Tio års dhrupadlyssnande – och inte vilka tio år som helst, utan just de tio år när marknaden exploderade, varenda sångare gav ut massor, nya stjärnor tändes och varenda avart sattes under lupp – hade helt enkelt givit oss nya öron. Allt var förlåtet, vi bestämde oss för att börja lyssna på Wasifuddin, gladde oss åt att det fanns så mycket material, till och med planerade vem som skulle få recensera vad.* Och den här recensionen skulle göra avbön.

I 40 minuter var det verkligen bra. Nu har det i nio minuter varit outhärdligt. Vi hade ju glömt vad det är som är fel med Wasifuddin. Han kan inte sjunga jhalla för fem öre, och det är extra jävligt just eftersom hans alap är så bra. Det är helt enkelt inte hederligt att sjunga så. Det är inte reko.

Visst har man för länge sedan tröttnat på Bröderna Gundechas nomtomnynnande, som väl nu för tiden tar upp lejonparten av deras skivor. Wasifuddin skakar sönder både röst och melodi – tänk Gokulotsav Maharaj (som ju också lurar en med sina starka sidor, sedan är det klippt) fast värre: det är inte bara musikaliskt förkastligt utan låter förfärligt också. Han är verkligen så skrikig, så forcerad, så nasal som vi minns honom. Precis som vi minns honom är han familjens svarta får.

RK

*) Inte ens i vår värsta hänryckning tänkte vi sträcka oss till den CD-box han sägs ha gjort, vi lovar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s