KV Narayanaswamy: The Classic Vintage

Album: The Classic Vintage. Sång: KV Narayanaswamy, med Padma Narayanaswamy. Fiol: VV Subramaniam. Mrdangam: Palghat Raghu. Navras Records 1501 (Shankarabharanam: alapana + Dixitars ”akSaya liHNga vibhO”)

■ ■ ■ ■ ■

Tack vare den moderna inspelningsutrustningen kommer Sydindiens musikliv att stå enat kring samma saker som idag om tio, hundra och om tusen år: Semmangudi var bäst; Kunjamma var bäst. Tack vare samma utrustning har vi också många dussin trippel- och kvadrupel-CD med artister som inte var bäst, men väldigt bra – hela långa konserter, i varje upptänklig ljudkvalitet, späckade med repertoar.

Sådant tröttar ut. Då är det skönt att drömma sig tillbaka: tillbaka upp i norra Indien, där ett album fortfarande klockar in under åttio minuter och nästan inte innehåller någon repertoar över huvud taget. Så att man orkar med att inte bara lyssna utan också smälta det man hört.

Vilken lycklig slump, då, att nordindierna på Navras Records på en av sina avstickare söderöver (det har i skrivande stund blivit ett knappt 50-tal) fått till precis en sådan skiva! Sydländskt omslag*, sydländsk titel – The Classic Vintage – nordländskt format men sydländsk musik när den är som bäst.

Riktigt så sköna för öronen som KV Narayanaswamys sammetsröst var aldrig Semmangudi eller den vassa Subbulakshmi. På The Classic Vintage smeks dessutom sammeten av frugan, med sin kvinnliga fägring, den värms av VV Subramaniams fiol och den packas in och vaggas av Palghat Raghus mrdangam. Och det i Shankarabharanam! Som grädde på moset stämt i C. Titta, Terry Riley, här ska skåpet stå.

Tolv minuter är alapana och lite mindre än en halvtimme kritin med improvisationer, men inte en variation är större än absolut nödvändigt. Och så arton minuters trumsolo som avslutning. Lugnt och stilla, i C, i nästan en timme. Så mycket musik, och ändå känns det som att man lyssnat på tanpuror i sextio minuter. Det är förstås precis så det ska vara. Det här är The Classic Vintage, det här är The Old Gold, och då är det också världens bästa musik, och då spelar det ingen roll att det inte är Semmangudi eller Subbulakshmi. Det är lika bra som DK Pattamals Le chant de raga, fast bättre.

RK


*) De gör så gott de kan, Navras, men autentiskt sydländskt blir det inte med Verdana.

JV

4 reaktioner på ”KV Narayanaswamy: The Classic Vintage

    • Skulle jag trycka en enda tangent för att påpeka att en KVN-skiva är bättre än något dåligt, eller? Det här är the old gold, JV, det är hästlängder bättre än ”riktigt bra”. Nu har du lyssnat på ”In C” istället för den här skivan. Snacka om att missa poängen.

      RK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s