Harmonium Watch: Rambhau Bijapure

En orgelns stormästare finns tydligen på CD: Rambhau Bijapure ”was always happy just to be in Belgaum. His students tried several times to come to Bangalore for a recording, but it was finally in August 2002 that the 87-year-old maestro walked up the steps of a studio to record his first solo album”. Och är känd för sin ”sustained khyal-style elaboration”.

Så berättar baksidestexten på Meru – Harmonium Legend på Lahari. Och här finns en Nat-Bhairav som, hör och häpna, är riktigt bra. En lång ton här får vara just det. En femtonminutersvilambit på Bijapures harmonium är en märklig upplevelse; ragan som vi inte är van att höra den; främmande musik – men det är musik, något vi inte är vana vid från harmoniumsolister. Definitivt värd en genomlyssning, även om man inte riktigt kan separera musikupplevelsen från tankarna på hur annorlunda ragan måste låtit i Bijapures huvud när han spelade.

Så här säger ni nu bara för att det är en 87-åring, tänker ni nu. Men det är fel, för det finns en uppföljare också, Mahā Meru, som är mycket sämre. Faktum är att även Sur Malhar på Meru är betydligt sämre än Nat Bhairav. Och när Nat Bhairav är ”rikigt bra”, är den det bara för att vara harmonium. Det är inga höga betyg han får, gubben – ändå tornar han högre över all konkurrens än mången femstjärning sångare.

JV

Album: Meru – Harmonium Legend. Harmonium: Rambhau Bijapure ”Meru”. Tabla: Udayraj Karpur. Lahari Cassettes & Compact Discs LRCD 5037 (Nat-Bhairav: vilambit ektal & drut teental; Sur Malhar: vilambit ektal ”Garajata aa” (trad.) & drut teental ”Savanki ghanagaraj”)

■ ■

Album: Mahā Meru – Harmonium Legend. Harmonium: Rambhau Bijapure ”Meru”. Tabla: Udayraj Karpur. Lahari Cassettes & Compact Discs LRCD 5093 (Tilak Kamod: madhyalaya teental; todi: vilambit ektal & drut teental; Bhairavi: teental)

En reaktion på ”Harmonium Watch: Rambhau Bijapure

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s