Jugalbandi Watch

unheard jugalbandis

Times Music släpper två skivor som heter ”Unheard Jugalbandis”. Först nord mot syd, Purbayan Chatterjee och Shashank, och sedan mindre berömda Debapriya Adhikary och Samanwaya Sarkar (”a conversation with sitar”). Kul att de insett att alla dessa jugalbandi-skivor kommer att förbli olyssnade.

Men vem är Debapriya Adhikary, som håller jämna steg med Sarkars tanbazi? John Ball, som dyker upp överallt, vet att berätta att hans guru är ”Senia gharana vocal maestro Samaresh Chawdhury”, son till Amaresh Chandra Chawdhury, tydligen en elev till Dabir Khan. När vi läste ”Senia” och ”vocal” tänkte vi automatiskt Vishnupur; men där fick vi skämmas. Fast bland guruerna märks också Ravi Shankar, Vijay Kichlu (Agra) och kultsångaren Kumarprasad Mukherjee. Och nu Girija Devi. Som också ger taleem till Samanwaya Sarkar, som också han gått i lära hos Kumarprasad, och i tolv år hos Manilal Nag (där kom Vishnupur!) Ett argument för gharanedari är att det numera blivit svårt att skriva om musiker.

VK

En reaktion på ”Jugalbandi Watch

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s