2 × Omkarnath Thakur

När en sångare sjunger ragan för dåligt säger man till slut att han inte sjungit den alls. Är det inte då dags att ta konsekvenserna av detta och säga att när en konsert spelats in för dåligt har den inte alls spelats in?

Så gick det med Omkarnath Thakurs och N Rajams Asavari från 1961, som Rajam nu givit ut på sin älskvärda Legendary Legacy-etikett (i serien Rare Gems): ljudet är så dåligt att skivan inte finns.

Synd, för hade den bara funnits hade vi kunnat rekommendera den om så bara för omslaget. Den har nämligen ett sjöslag i olja där man hade väntat sig ett foto på Thakur.

Konkurrerar med denna vaporware gör en utgåva från bengaliska Bihaan Music. På mer än ett sätt: där Legendary Legacy har ett sjöslag på omslaget ger Bihaan ut Kalyan, sätter en solnedång på omslaget och kallar det för ”Sunshine”.

Efter fiaskot med Varadaan är det förstås med bävan vi sätter Sunshine i spelaren. Och när vi tar mod till oss är ljudet, mycket riktigt, näst intill lika dåligt. Vi suckar och sträcker oss efter stoppknappen.

Och fryser mitt i rörelsen.

Det tar inte många sekunder innan vi inte längre hör det dåliga ljudet. Rakt genom de trasiga 50-talsbanden hör vi bara Omkarnaths röst, och rakt genom den hör vi Shuddha Kalyan. Plötsligt har det gått 17 minuter, vi är fortfarande djupt i vilambit, och egentligen har inget hänt. Det finns inget bättre sätt att göra en raga rättvisa. Det finns inget bättre sätt att göra musik.

Lo-fi tvingas man annars allt som oftast mer eller mindre bygga luftslott för att stå ut med. Det här är första gången på länge vi faktiskt glömmer det. Ton efter ton angriper han precis som Bundu Khan, och plötsligt har det gått 21 minuter. Fakiskt vidmakthåller Omkarnath Thakur i 40 minuter den allra ljuvligaste Shuddha Kalyan, som inte bara skär rakt genom sångare och brus utan själv i sin tur nästan är genomskinlig och låter ana det gudomliga på andra sidan.

Drutan, de sista tio minuterna, är dock bitvis olidlig. Man hör, men vill inte tro, att det är samma sångare – vad mer är hör man att Ghulam Hassan Shagan är Gwalior in till benet; jämför man med hans plojtarana på Stockholmsbootleggen skulle man nästan kunna tro att det var samma sångare.

JV

Omkarnath Thakur: Varadaan. Fiol: N Rajam. Tabla: ? Legendary Legacy CD-11 (Komal re Asavari).

Omkarnath Thakur: Sunshine. Inga detaljer listade. Bihaan Music BMC-83 (Shuddha Kalyan).

■ ■ ■

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s