Voyage intérieur

Album: Voyage Intérieur. Sång: Sheila Dhar. Tabla: Zamir Ahmed Khan. Ocora C 560017/18 (2 CD) (Bhairav, K. Kanada, Miyan ki Todi, Miyan ki Malhar)

■ ■ ■ ■

I dagens enorma skivutbud är det lätt att man ignorerar många duktiga men inte så välkända sångare på nivån under megastjärnorna. Som tur är finns det bolag som ändå vill ha de här artisterna i sitt stall. Sheila Dhar (1929–2001) hade studerat med Faiyaz Ahmed Khan från Kirana, elev till Abdul Karim och Wahid Khan.

Därifrån kom en underbart tillbakalutad sång; här finns det resurser, som hon ransonerar spar smakat. Sångerna är genomvackra. Varje raga har en lång bada, men inte en enda utsätts för någon onödig ”utveckling” över huvud taget. Det är precis vad man vill höra i khyal – intensitet som inte varierar, bara ett spel med melodiska idéer.

Med tablan sparsam i vilambit, tillbakahållen, helt fritt från dunkadunka-infall, till och med från försök att ”spela musik” (melodier) på bayan, blir det en khyalskiva man skulle kunna använda som mall. Framförandena är korta, två på varje skiva, men varje beat räknas.

Den har dock en tarana, i Todi, som inte fungerar. Den sjungs helt och hållet som khyal i stället för tarana, och för denna uppvisning i konsten att göra någon besviken drar vi av en stjärna.

<vk> CD-häftet presenterar alla texter men enbart i fransk översättning, en klichékarikatyr av kulturimperialism!</vk>

JV

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s