Gana Saraswati Sangeetha Kalanidhi Padma Vibushani Damal Krishna Pattamal

Album: Le chant de raga. Sång: Damal Krishna Pattmal (med DK Jayaraman). Fiol: Anantha Krishnan. Mrdangam: I Sivakumar. Label: Arion 64520 (”Birana Varalicci” i Kalyani av Shyama Shastri, ”Shri Jalandharam” i Gambiranattai av Jayachamaraja Wadiar, varnam ”Sami Dayajuda” i Kedargowla av Tiruvettiyur Tyagiyer, ”Sujana Jivana Rama” i Kamas av St Tyagaraja)

■ ■ ■ ■

Ni vet hur den låter, rösten. Den perfekta karnatiska rösten: tjock, mjuk, både melodisk och rytmisk (håller takten med sitt eget tremolo). Och hör den till en kvinna är den mörk och djup.

Ja, det spelades bättre boll innan de unga tog vid! När fler sjöng som DK Pattammal, här fångad i ett kort (45 minuter) men mycket, mycket fint program från tiden med lillebror Jayaraman. Bäst är inledande ”birAna varAlicci”, där de tradar ”shyAmaKRSna sOdari gauri paramEshvari girijA” i minut efter minut. Det finns faktiskt bara två saker att anmärka på: 1) Slutet på det annars riktigt lugna och sköna trumsolot förstörs av en klåfingrig tanpuraspelare (Jayaraman?) som börjar spela med i takten, vilket distraherar från trumman och, ännu värre, bryter förtrollningen. 2) Franska Arion slaktar produktionen totalt.

Att allt är felstavat på omslaget går att leva med, när det är utlänningar som har gjort det (vi lever ju med det även i Indien). Att inte en enda titel, raga eller kompositör är angiven kan inte dra av en stjärna från ett så här fint program. Men att alla låtar tonar ut precis i slutet så att man om man spetsar öronen och vrider upp volymen precis kan höra det sista slaget på trumman är oförlåtligt och hade orsakat avdrag på mer än en stjärna om sista tonen trots allt inte varit kvar på skivan. Som det är nu kan man lyckligtvis rippa skivan och tona upp ned­toningen för att få jämn volym på slutet, om än ljudpervona månde bäva för kva­litetsförlusten. Renoveringsobjekt.

RK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s