Hur går det med sursringar?

Mashaykh Rahmat Khan Pathan, Hazrat Inayat Khans pappa, med sursringar

Hur går det med sursringar? Anindya Banerjee hade ju ett par CD på gång … 2001. Ja, det var verkligen sex år sedan Times of India kallade dem ”expected to be released fairly soon by an American as well as a French company.”* (India Archive … Makar?) Uppgifter cirkulerar om att en inspelning i Kaunsi Kanada faktiskt ska finnas till försäljning, men vi lyckas inte spåra den. Ändå är han aktiv på konsertmattan, precis som oinspelade Joydeep Ghosh.†

Obegripligt är det eftersom varje annan relik av den gamla, exotiska världen vid det här laget växlats in till både dollar, euro och rupees. Ju utdödare desto bättre! Skrupelfria skivbolag har grävt upp dhrupadgharana efter dhrupadgharana man inte ens hört talas om, och dumma som vi är har vi köpt skivorna, men sursringaren tiger stilla.

Hur den låter är ingen hemlighet. Gamla privatinspelningar – korta, men ändå – av Birendrakishore Roychowdhury (gräslig) såväl som Allauddin Khan (fullständigt monumental) har cirkulerat länge, och en 13-minuters Miyan ki Malhar av eljest helt okända Sulalit Sinha (!?) i duett med tysken Manfred Junius (?!) på surbahar har till och med givits ut (Anthology of World Music: North Indian Classical Music, 4 CD, Rounder Select ROUN5101, 1998, när man ville täcka in Nordindien på fyra CD tog man med en tysk. Fuck you and the horse you rode in on!). Men vi vill inte ha Youtube-klipp, vi vill ha en fullängdare att ställa i hyllan innan det är för sent! The medium is the message! En del av oss sitter och lyssnar på sju CD med Abhisheki, en annan vill bara höra lite exotiska instrument!

JV, RK

*) Panchamkauns har varit i kontakt med den jänkare som också spelar. Han har avböjt att spela in för oss.

†) ”Is the popularity of sarod responsible for elbowing out sursringar from circulation?” frågade sig Richa Bansal i Calcutta Times 11 oktober 2001, som om det var då den försvann.

13 reaktioner på ”Hur går det med sursringar?

 1. Jeg har en ven der spiller sursringar i Danmark og har spillet længe, så vidt jeg ved. Han er elev af K Shridhar, som har spillet sammen med Maruti Venkatesh Kurdikar, som I kender. Desværre er Maruti jo død …

  Nå. Men – for at sige at sursringar lever stadig. Jeg spiller selv dilruba som kun, så vidt jeg ved, lever i sikh-musik …

  Musikhilsner
  Johan, København

 2. Åh ja, er der forresten indspillet en dilruba-cd overhovedet? Jeg har en cd fra et bånd med Ranadhir Roy, som spiller Madhuvanti og et bånd hvor han spiller Yaman. Udover det, kender jeg ikke nogen andre indspilninger.

  Nå. Jeg ku jo også lave en dilruba-skrive når jeg engang er blevet god nok…

  :-)

  • Vi har en med Daxina Mohan Tagore som också spelar Yaman! Den kom ut på kortlivade Nataraj Music i Tyskland och han är släkt med Rabindranath, ganska nära också. Tyvärr är skivan inte den bästa … men det var länge sedan vi hörde den; kanske börjar det bli dags att spela den igen? Vi kanske har växt ikapp dess storhet.

   Sedan finns det också en med ”multi-instrumentalisten” Baluji Srivastav på scientologernas skivbolag ARC Music (vi försöker undvika den etiketten och har faktiskt aldrig vågat lyssna på Baluji, man vet ju aldrig hur det slutar), och en med SD Batish, som spelar raga ”Kathinya” som vi aldrig har hört talas om. Vi tror egentligen inte att någon av de här skivorna är bra. Hur är det med Ranadhir Roy?

   • Han er faktisk den bedste jeg har hørt. Han er faktisk den eneste jeg har hørt spiller esraj rigtig godt :-). Hans esraj er kæmpestor i forhold til normal størrelse, men det er efter min mening den eneste måde at bygge en esraj på. Han har bl.a. et sarodhoved sat på. Desværre har jeg kun de to optagelser af ham, Madhuvanti og Yaman.
    Han har en elev i Tyskland, Daniella Birschel, som vistnok også skulle være god. Jeg har ikke hørt hende. Desværre. Jeg fik begge optagelser af min ven der. Der er en anden på samme bånd der hedder Sunil Kabiraj – en af Ranadhir Roys elever, kan jeg gætte mig til. Han spiller også rigtig godt. Han spiller Bhupali og Kalavati, desværre bare alap og jor.

    Apropos – jeg tænkte på cd’en med Iqbal Ahmed Khan, I ved, ham der synger og bliver akkompagneret af Allauddin Khan på dilruba. Er den cd til at få stadigvæk?

    Jasraj selv bliver på et tidligt optaget bånd akkompagneret af Vinayak Vora på tar-shehnai. Jeg har ikke hørt båndet, men min ven har det. Jeg skal høre det ved lejlighed.

    • Ah! Iqbal Ahmed Khan, på Makar Records! Den är bäst! Makar gjorde så många bra skvior. Det var länge sedan de gick i konkurs och vi vet ingenstans man kan köpa den nu men du måste ha den … vi mejlar dig.

     JV

     PS: Det finns en konsert med Ranadhir Roy på esnips.com. Sök på ”Ranadhir” … han spelar Shree, Tilak Kalyan (?) och Adana. Vi laddade hem den men lyssnade inte, så som man alldeles för ofta gör nu för tiden tyvärr.

 3. Alt hvad jeg har hørt med Jasraj har været godt.

  Jeg har en indspilning af Raga Bihagda, hvor hans drut-komposition foregår i to taals. Sthayi er i tintal, antara i ektal. Den skulle ifølge hans elev (Rattan Mohan Sharma?) være komponeret af Tansen. Det vil jeg tillade mig ikke at tro på.

  Jeg har hørt at Vilayat Khan en gang skulle have spillet en koncert bagfra – jhalla først, så jor, så alap. Derefter drut og vilambit. Jeg ved ikke om det rygte er rigtigt, men det kunne ligne ham.

  Det ligner bare lidt hinanden, synes jeg.

 4. Hvad jeg har hørt, og det skulle være rigtigt, det er at Vilayat Khan
  spillede raga Darbari, og hans gat var noget nær ati-drut tintal.
  Ja, hvad skal man sige?

 5. Hi, I’m sorry I don’t speak your language, so I write in English. The man with the sursringar is Mashaykh Rahmat Khan Pathan of Baroda (d. 1910). He was the father of the Sufi Master, singer and musician Hazrat Inayat Khan (1882-1927).

  Kind regards,
  Wazir Dayers

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s