Fusion Watch: gregoriansk dhrupad, måttet rågat

sacred-fusion-dhrupad-and-hildegard

Vänta nu! Varför finns det plötsligt två CD som kombinerar dhrupad med gregoriansk sång?

Inte nog med att new age-dagarvanieleven och låtsasindiskan ”Shanti Shivani” (född i Bayern) gjorde Sacred Fusion tillsammans med någon Anette Cantor 1999 (på ad hoc-etiketten Sacred Fusion Productions), nu har även Ashish Sankrityayan, av alla människor, engagerat sig i frågan och smäller till med Dhrupad & Hildegard (pang på!) på egen ad hoc-etikett – tillsammans med danska ”Dorthe Rose Svastha”, som kanske är Ashish fru, så vi håller tyst.

Det visar sig finnas grader i helvetet: Ashish skiva håller sig till att kombinera just dhrupad och gregoriansk sång (men varför?), medan ”originalet” även väver in fiol, sitar, tabla, shakuhachi (va?) samt något som heter doumbek, utan att detta precis skyltas med på omslaget. Vår slutsats blir att Ashish, i all sin storsinthet, ville visa damerna var skåpet skulle stå. Han må göra fusion, men han är purist!

Som lesbianer måste vi dock tillstå att två klimakteriehäxor kind mot kind i sängen, under titeln ”Sacred Fusion”, med hästlängder slår en tanpura i vilken kyrka som helst. Vänta nu, vi är ju inga lesbianer? Nå, vi har ännu ett äss i ärmen: Sacred Fusion utsågs till ”New Mexico’s best world music album of the year” 1999 av Albuquerque Journal. Oss veterligt har Dhrupad & Hildegard aldrig utsetts av någon till något års bästa någonting någonstans, så vi kryper ner hos klimakteriehäxorna för en helga natt.

Aaaj! En shakuhachi!!

VK

4 reaktioner på ”Fusion Watch: gregoriansk dhrupad, måttet rågat

  1. Amelia Cunis webbsajt ser vi att hon listar som ett ”work in progress” ”performances in collaboration with Early Music singer Maria Jonas and HILDEGARD VON BINGEN’s music”, versalt och allt. Vad gör du om det blir en skiva av det här, VK?

    RK

  2. Hela recensionen, av David Steinberg:

    Sometimes the musical union between cultures clashes, sometimes it’s a silly one. Annette Cantor and Shanti Shivani’s new album Sacred Fusion is a happy union of East – East Indian dhrupad – and West – the Gregorian chant. The sacred part of the album title refers to the chants that the women interpret vocally and instrumentally largely through the prism of dhrupad, a style that’s part of Hindu classical music. Hence, the fusion of the title. But there’s more. Two selections bring together a Gregorian chant and an East Indian raga and two cuts present the eerie shakuhachi flute of Japan, giving a third cultural overlay. This is a surprisingly rich listening experience, one that qualifies in my book as New Mexico’s Best World Music Album of the Year.

    JV

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s