Bade Fateh Ali Khan: The Music of Islam

Album: The Music of Islam, Volume 13: Music of Pakistan. Sång & harmonium: Bade Fateh Ali Khan. Sarangi: NazimAli Khan. Tabla: Ershad Hussain. Swarmandal: Sultan Fateh Ali. Celestial Harmonies 13 153-2 (Bairagi Bhairavi, Puriya Dhanashree, Yaman)

■ ■ ■

Tordönsstämma, gaphals; ett djur som brölar. Alla tre reaktionerna har vi fått när vi spelat den här skivan för folk. Fateh Ali är en ofantligt maskulin sångare, värre än den värsta dhrupadiya, genom större delen av Puriya Dhanasree och rakt igenom hela Yaman är det bara att njuta av gamaktan efter gamaktan. Visst, det är uppvisning, men vi ger det fem stjärn^C^C^C

Den här skivan är gjord av bleeding heart-liberala new age-apor som i ett anfall av politisk korrekthet gjort en hel serie som heter Music of Islam men i sin demokratröstande slentrianrasism helt lyckats avmänskliga de muslimer som spelats in. Namnet Fateh Ali står inte på omslaget; det står inte på ryggen; det står inte på baksidan. Inte heller på CD:n står det, utan man måste ta ut häftet och leta (det står inte ens i början, eller slutet!) innan man ser vem det är en skiva med!

(Att producenten heter David Parsons kan vi dock läsa ut av omslaget. Precis som vi kan bilda oss en uppfattning om honom.)

Nå. Bairagi Bhairavi och början av Puriya Dhanashree är inte riktigt på samma vansinnesnivå, men Fateh Ali är ruskigt effektiv, fullständigt demonisk, även i långsammare partier – lyssna bara på början av badan i Bairagi Bhairavi, där han väser fram ”H” som en stavelse som aldrig verkar ta slut, som får hela verkligheten att liksom hacka till, precis innan tablan kommer in.

Dock är upplägget alap-khyal-tarana, och taranorna sjungs sönder med sargam och akar och nästan ingen tarana över huvud taget. Men Fateh Ali måste vara en av de bästa röster som har spelats in med modern inspelningsutrustning, och eftersom han låter så bra blir det trots dessa avsteg inte olyssningsbart. Fast lite tråkigt är det förstås att man valt tre korta inspelningar i stället för en lång, nu när man ändå ägnade en så välförtjänt musiker en ambitiös produktion.

Så: femstjärnigt, med ett stort och ett litet fel. Vad blir det? Först blev det en fyra, men vi sänkte till en trea. Vi är helt enkelt så jävla sura och arga och det är David Parsons som bär skulden. Här är han, 1977, röker och ”spelar sitar”:

If I can respect and love my instrument, then in return he’ll love me. That means, I’ll be able to express my ideas and views through my instrument and he’ll support me. So this is very, very important. I have to clean my instrument every day. I will keep it in a very clean place. And … when I will practice, naturally, nobody should come, or … should smoke
–––– Nikhil Banerjee, Västtyskland, 1984

Och när vi ändå citerar kan vi väl dra lite om själve Parsons. En enda mening räcker, från Celestial Harmonies sajt:

On the double album Parikrama, he returned, musically at least, to the Himalayas, mixing his sitar and sampled Buddhist chant with some of his deepest, darkest electronic music yet.

VK

PS: Parsons, if you’re here googling yourself – you have produced a CD of Fateh Ali Khan without putting his name anywhere on the cover, spine etc. You didn’t even put it on the CD, or anywhere near the front or back of the booklet. How can you produce CDs called ”The Music of Islam” and at the same time treat Muslim ustads this way? Do you have something … against Muslims?

2 reaktioner på ”Bade Fateh Ali Khan: The Music of Islam

  1. Bhairavi-Bhatiyar.

    Nej, jeg synes at den cd er god. Lydtrykket er måske lidt højt, men ellers er det fint.

    Idet jeg spiller dilruba, har jeg opdaget at næsten ingen starter på Sa. Alle andre steder, men ikke Sa, og det betyder at vi ikke ved hvor vi er, rent ragamæssigt. Sa skal efter min mening altid etableres først. Så kan resten komme bagefter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s