Anoushka Shankar: Live at Carnegie Hall

Album: Live at Carnegie Hall. Sitar: Anoushka Shankar. Tabla: Bikram Ghosh, Tanmoy Bose. EMI Angel 34922 (Madhuvanti, Desh, Mishra Piloo)

■ ■ ■ ■ ■

Äntligen en riktig fullträff! Anoushka Shankars sista skiva med klassisk musik, Live at Carnegie Hall, visar henne för första gången precis som vi vill se henne: i närbild, med sitar, i och mot jordfärger – det vackraste som finns, gånger tre. Sminket har också hittat rätt: de näranog omålade ögonen som funkade när man var 17 kanske inte längre är en framkomlig väg, men borta är i alla fall vansinneseyelinern från Anourag. För första gången får vi också se Anoushka ordentligt i rejält med guld. Och blicken, allvaret? Vår girlcrush är total.

Skivan är från 2001, Anoushka var fortfarande ung (20 år) och det märks: det är ett modigt oretuscherat foto. All heder åt Anoushka för att hon får det att fungera – inte bara fungera, utan träffa precis rätt. Det enda negativa man kan säga om den här skivan (utan att lyssna på den) är att den inte finns på LP så att omslaget kunde vara mycket större. Så fruktansvärt vackert är det faktiskt att det är en allvarlig invändning.

Men inte tillräcklig för att dra av en stjärna. Anoushka Shankar är en produkt av CD-åldern – den tid för inte alls länge sedan när en CD i jewelcase med genomskinligt bakstycke kunde andas lyx och flärd. På Live at Carnegie Hall ingöt hon det som få andra.

Typografer: är det någon som fattar grejen med krumeluren vid a:et?

VK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s