And as the Sunlight Beams …

Album: Raga Jaijaivanti. Sitar: Vilayat Khan. Tabla: Akram Khan. Label: India Archive Music IAMCD1010

■ ■ ■

Vad är det som gör att en så majestätisk raga kan låta så småputtrig i händerna på en så stor musiker? Vilayat Khan har alltid haft god hand med de stora melodierna, och Jaijaivanti är inte liten. Svaret är kanske att den kräver en långsammare behandling än Imdadkhani-traditionen (i Vilayats tappning) erbjuder. Antingen finns det inte tillräckligt med melodi i materialet för att räcka en hel CD, så fort som han går igenom den, eller också – mer troligt – är den för svår att ta fram för att han ska hinna i det här tempot. För det vi hör är inte bara en uppspeedad kopia av något som kunde ha varit konungsligt, utan Vilayat Khan som sitter och noodlar. Utan mycket till melodi sitter han och småspelar med Akram Khan, och resultatet passar – detta om något bevisar väl att det är en tveksam Jaijaivanti – bättre till gassande middagssol än efter mörkrets inbrott. Visst är det på sätt och vis oklanderligt, och visst är det roligt att höra dem så här, men det hade varit ännu roligare att höra dem lite annorlunda. Här hade det smakat med lite beenbaj. Lägg dock märke till att dessa resars noodlande och småspel räcker till tre hela stjärnor. Det är ingen dålig skiva.

Symptomatiskt nog har den en sällsynt felspelning: 14:51 in i vilambit.

VK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s