Vilayat Khan odödlig

The Shining Sun of Sitar.
The Shining Sun of Sitar.

Död den 13 mars 2004, omgiven av nära och kära. Eller hur var det? Många spaltmeter har skrivits om Vilayat Khans ändå ganska okända privatliv. Som instrumentalist var han utan överdrift i en klass för sig; att han trots detta ibland led brist på erkännande var han stolt och bitter över på samma gång. När han väl fick utmärkelser tog han inte emot dem; när konkurrenter fick dem blev han rosenrasande. Inte ens den egna familjen kunde han hålla sams med. Men efter mars 2004 är allt detta glömt, eller koms på sin höjd ihåg med ett kärleksfullt leende på läpparna. Så snabbt anekdoterna bleknar bort intill minnet av hans musik!*

Vi har tittat närmare på de skivor som framtida lyssnare, på gott och ont, kommer att döma Vilayat Khan efter – professionellt inspelade på utländskt bolag som gav Vilayat själv full kontroll över produktion och repertoar. The Immortality Project är det informella namnet på en ambitiös serie på India Archive Music i New York:

En anledning till att vi som lyssnare gång på gång återvänder till Vilayat Khan är hans unika förmåga, när han verkligen koncentrerar sig, att presentera materialet helt utan det bagage av känslor som tynger ner varje raga. Vi har länge varit mer intresserade av den klassiska musikens förmåga inte att bygga upp känslor enligt rAsa-teori, utan att skala bort: en alternativ strömning som det alltid talas tyst om. Naturligtvis kan inte all musik vara på det viset, men Vilayat erbjuder ett perspektiv som alltid är intressant, och som i de sentimentala melodier vi vanligtvis har svårt att ta till oss – eftersom vi arbetar så hårt med att skära bort de bitarna ur vårt eget liv – är särskilt värdefullt.

Som ni kommer att märka klarar vi inte själva av att skriva som Vilayat spelar: särskilt inte så här kort efter hans död. Men det bjuder vi på.

VK

*) Ja, att bli ihågkommen både för anekdoter och lika klart lysande musik krävde sin man. :P

JV

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s