Ashok Pathak: Ancient Court Raga Traditions

Album: Ancient Court Raga Traditions. Surbahar: Ashok Pathak. Label: Arbiter Records World Aribter 2003. Innehåll: Malkauns, Bageshree

■ ■ ■

Vi hade hört Ashok Pathak förut. Han är från Kolkata, men är nu NRI i Holland (?) och vi hade bara hört honom på The Colourful World of Ashok Pathak, en skiva vi närmast skämdes för. Varför köpte vi då Ancient Court Raga Traditions? Om sanningen ska fram hittade vi den på HMV-komplexet på 5th Avenue, och det var så roligt att hitta en skiva med Ashok Pathak från Kolkata i New York att vi inte kunde motstå frestelsen.

Någon större ragadariupplevelse är väl inte Bageshree som den serveras av Ashok Pathak. Men det är snyggt – det är riktigt, riktigt snyggt. Det är så långsamt och så lugnt, med mycket bas och mycket melodi, och precis så soft som man någonstans trots allt ändå tycker att namnet Pathak förpliktigar till. Inte förrän efter 17 minuter kommer första mohran.

Till och med vi kan tycka att det blir lite väl borgerligt i längden, när han skimrar med bordunsträngarna över en konstpaus i sin easy listening-alap. Men borgerligt är det sista man kan säga om hans outhärdliga jhalla; bara Mustafa Raza på vichitraveena är värre, och han ser åtminstone ut som en seriefigur. Något så intensivt entonigt spelat utan minsta finess – man ropade precis åt oss att sänka volymen, och vi blev inte det minsta stötta.

Som om inte själva oljudet vore nog knåpar han fram en ”melodi” i bakgrunden, en parodi på Bageshree. Detta vardagsmästerverk totalhavererar alltså mitt i.

Men det är Malkauns som är huvudnumret. Och han slår an första tonerna som ett huvudnummer. Och han överraskar direkt i tarafpartiet – annorlunda är ordet – och inleder en riktigt bra Malkauns.

I stort sett spelar han som Balaram Pathak, men har lagt till mer vibrato. Tekniskt sett är det absolut för mycket av den varan, men det är ändå på något sätt vackert. Jor är han bra på, i jhalla är han helt olyssningsbar, men det är ändå en skiva som leder till en total omvärdering.

Arbiter Records hade lovat att ge ut Veena Dhanammal under 2003. Istället blev World Arbiter 2003 Ashok Pathak, med över hövan pretentiös titel. Men varför inte? Han är åtminstone vid liv och har glädje av det.

VK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s