Ständigt denna DN

Dagens Nyheter publicerar en ”essä” av Jan Häll om just nu unisont hyllade gladjazzaren Keith Jarrett. Vars favoritinstrument … visar sig vara tabla! (Nej, Häll, det är piano!) Och som har varit på konsert:

Vid ett tillfälle hade han deltagit i en stor klassisk festival i Stuttgart, där han spelat en av Samuel Barbers pianokonserter. En av kvällarna hade han avvikit från festivalen och i stället gått och lyssnat på några nordindiska musiker, en far med tre söner, som spelade på annat håll i staden. Och när han hörde dem och såg hur de, fullkomligt avspända, satt på scenen och log mot varandra blev han nästan sjuk av längtan – det var en fulländad uppvisning i vad sant musicerande innebar, något … den klassiska musikvärlden tycktes ohjälpligt avskuren från.

Argh!

De här ”nordindiska musikerna” kan vi identifiera som Amjad Ali och hans söner Ayan & Ajan och Shafat (tabla). Som ju inte är kända för att tillsammans presentera fulländade uppvisningar i sant musicerande.

Vad är tråkigast?

Journalistiken – att man kan få kallas ”fulländad musiker” utan att förtjäna att nämnas med namn, så länge man är indier, även i Sveriges största morgontidning?

Musiken – att äpplena numera faller så långt från trädet? (Det här trädet har självt fått ben – enterna kommer!)

Eller publiken – att äpplena ändå får den uppskattning de får av Keith Jarrett och en allmänhet som går på äpplenas egna reklambilder?

Vi förstår inte varför det lockar så att se musiken som ett avslutat helt. Konsumera i dag — i morgon kan det vara för sent.

JV

2 reaktioner på ”Ständigt denna DN

  1. Och vi förstår inte vad du menar med det här inlägget! Sista stycket! Vad har det med det övriga att göra? Har aldrig gjort! Har funderat på det sedan 2003!

    RK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s