Bahauddin Dagar: sydindiska ragor

Album: La tradition du dhrupad à la Rudravina 2. Rudraveena: Bahauddin Dagar. Makar Records MAKCD023 (Kanakangi, Ragavardhani)

■ ■ ■ ■ ■

Man blir så innerligt glad. Inte för att Bahauddin är någon musikalisk gamäng direkt – tvärtom – och det är just det: för att sonen för en gångs skull är lika bra som fadern. ZM Dagar är död, men Bahauddins spel går inte att skilja från hans.

Här plockar han fram pappans repertoar av sydindiska ragor. Spelade så här är de ibland svåra att känna igen, för familjen Dagars tempo är så långsamt att de gamaka som behövs dras ut över en eller två sekunder och blir något helt annat. Men det är ingen kritik, det är beröm för ett nytt indiskt uttryck, originellt men ändå traditionellt. För det går inte att kritisera den här skivan. Det är en perfekt dhrupad-inspelning, och bland det bästa vi hört från familjen. Jhallan går aldrig till överdrift, utan i var och en av de 70 minuterna flyter man omkring ostört på jätteinstrumentets lugna böljor.

Skivan är inspelad utomhus, troligtvis på Bahauddins altan eller i trädgården runt familjens gurukul. Det är helt tyst. Då och då kvittrar en liten fågel.

VK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s